Fortum on Suomen ja Pohjois-Euroopan mittakaavassa erittäin merkittävä yritys, jonka käytännössä jokainen suomalainen tuntee. Se on energiakonserni, josta suurimman osan omistaa valtio. Valtion omistus on hieman yli 50 prosenttia. Monille Fortum on osa jokapäiväistä elämää, sillä suuri osa suomalaisista on tehnyt kotitaloutensa sähkösopimuksen juurikin Fortumin kanssa.
Fortum Oyj syntyi vuonna 1998, kun Imatran Voima ja Neste yhdistettiin – loppu onkin historiaa. Nykyään kyseessä on 20 000 ihmistä työllistävä monipuolinen energia-alan toimija, jonka liiketoiminta kohdistuu moniin eri energiantuotantomuotoihin. Fortumilla on liiketoimintaa Suomen lisäksi useissa muissakin maissa. On siis vain luonnollista, että Fortum osake kiinnostaa suurta joukkoa sijoittajia.
Yhtiö tunnetaan erityisesti sähkön myynnistä. Se omistaa muun muassa useita kymmeniä tuuliturbiineja, suuren joukon vesivoimalaitoksia sekä osuuksia ydinvoimaloista. Konsernin liiketoimintaan kuuluu lisäksi esimerkiksi kaasun ja kaukolämmön myyntiä sekä kierrätys- ja jätealan ratkaisuja.
Fortum osake nykyään
Fortum osake noteerataan Helsingin pörssissä. 2010-luvulla sen kurssi on tehnyt jonkinlaista aaltoliikettä käyden 10 euron pinnassa palaten 20 euron maille. Vuoden 2020 notkahdus kosketti myös Fortumia, sillä vuosikymmenen alussa kurssi putosi nopeasti 22 eurosta 12 euroon.
Siitä notkahduksesta Fortum osake toipui ja nousi jopa 30 euron tuntumaan. Vuodesta 2022 alkaen Fortum on ollut vaikeuksissa, sillä sen Uniper-tytäryhtiö on energiakriisin vuoksi ollut erittäin tappiollinen. Tämä on takuuvarmasti heijastunut myös osakekurssiin, sillä se on laskenut kolmenkympin tienoilta rajulla pudotuksella alaspäin.
Aika näyttää, kuinka hyvin pudotuksesta toivutaan. Luultavaa on, että tilanteen rauhoituttua Fortum osake alkaa palata kohti totuttua, mutta kuten me kaikki tiedämme, osakemarkkinat ja maailmantilanne ylipäätään ovat aina epävarmoja – nousut ja laskut eivät koskaan ole itsestäänselviä.
Miksi Fortum osake kiinnostaa?
Kiinnostavuutta lisää tietenkin se, että Fortum on merkittävä valtio-omisteinen yhtiö. Yhtiötä on pidetty vakaana ja suhteellisen turvallisena sijoituskohteena. Uusiutuvaan energiaan panostamisen merkitys kasvaa tulevaisuudessa entisestään, joten siinä mielessä Fortum on kehityksessä oikealla polulla. Edellytyksiä hyvään kasvuun siis on.
Fortum osake kiinnostaa luonnollisesti myös osinkojen vuoksi. Osinko osaketta kohden on jo pitkään ollut hieman yli euron verran, mitä voidaan pitää melko kohtuullisena korvauksena sijoittajille.
Kuinka ostaa yhtiön osakkeita?
Ennen lopullisen hankintapäätöksen tekemistä on aina syytä tarkistaa viimeaikaiset pörssikurssit sekä tarkat tiedot yrityksestä. On ensinnäkin yritettävä päätellä, onko juuri nyt otollinen aika ostaa yhtiön osake tai useampi sellainen. Lisäksi on tutkittava, onko kyseessä juuri omaan sijoitusstrategiaan sopiva osake, ja onko se ylipäätään houkutteleva sijoituskohde tällä hetkellä. Tietoihin kannattaa aina tutustua huolellisesti, jotta tietää varmasti, mitä on hankkimassa.
Kun lopullinen päätös on tehty, varsinainen ostotapahtuma tapahtuu esimerkiksi jonkin arvopaperivälittäjän palvelussa. Välittäjät ovat hyvä vaihtoehto kaupankäyntiin, sillä ne tekevät tarvittavat toimenpiteet maksua vastaan, ja lisäksi niiden verkkosivuilta yleensä löytyy kattavaa tietoa yhtiöistä ja pörssikursseista.
Kannattaa joka tilanteessa muistaa, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Pörssi on aina jossakin määrin epävarma ympäristö, jonka tapahtumia ei täysin pysty ennustamaan. Kukaan ei siis voi taata, että esimerkiksi Fortum osake säilyttää tietyn arvon. Vaikka esimerkiksi laskua olisikin ollut jo pitkään, se ei automaattisesti tarkoita, että pian on tultava nousua. Kurssit voivat nousta tai laskea rajustikin, ja sijoittajan on hyväksyttävä tämä riski. Päätös sijoittamisesta ja vastuu sen seurauksista on aina yksin itsellä.
Fortum osake ei ole konsernin ainoa pörssinoteerattu osake: tytäryhtiö Uniperin osakkeella käydään kauppaa Frankfurtin pörssissä.