Siirry suoraan sisältöön

Tesla osake

Sijoittaminen suomalaiseen kasinomarkkinaan: tulevaisuus on epävarma mutta potentiaalisesti tuottoisa

Tesla on yksi viime vuosien kiistellyimmistä osakkeista, jota on nähty otsikoissa sekä positiivisessa että negatiivisessa valossa. Yhtiö tunnetaan etenkin sähköautoistaan, mutta myös muista projekteistaan esimerkiksi robotiikan ja aurinkovoiman alalla. Teslan osakekurssi koki vuosien 2020 ja 2021 aikana räjähdysmäisen nousun, kun innostus yritystä ja sen tuotteita kohtaan kasvoi. Mutta sähköautojen omaksumisasteeseen, tuotanto-ongelmiin, sekä muiden autonvalmistajien ja jopa Elon Muskin itsensä aiheuttamaan kilpailuun liittyvän epävarmuuden vuoksi monet sijoittajat pohtivat, onko nyt hyvä aika sijoittaa Teslan osakkeeseen. Tässä kirjoituksessa pureudumme juuri tähän aiheeseen.

Teslan kurssikehitys 2020-2022

Vuosi 2020 oli Teslalle huippuvuosi, kun osakkeen kurssikehitys lähti hurjaan nousuun. Koronapandemia ei siis suinkaan vaikuttanut yhtiöön huonolla tavalla, vaan myyntiä tehtiin runsaasti. Teslan osake nousi vuoden aikana yli 700 %! Nousu johtui myös osittain siitä, että Tesla liittyi maailmanlaajuisesti tunnettuun S&P 500 -pörssi-indeksiin. Tämä oli merkittävä saavutus yhtiölle. Tesla kuitenkin potkittiin tästä joukosta ulos muun muassa erään tehtaan työolojen heikkouden vuoksi.

Nousu jatkui silti pitkälle vuoteen 2021. Puhe uusista, supertehokkaista autonakuista nostatti kurssia edelleen. Parhaimmillaan Teslan markkina-arvo oli 1,2 biljoonaa dollaria ja kurssi yli 400 dollaria. Loppuvuodesta nousu kuitenkin tyssäsi.

Kevään 2022 hetkellistä nousua lukuun ottamatta kurssikehitys on ollut Teslalle sittemmin laskusuhdanteinen. Tämän voidaan ajatella johtuvan siitä, että kurssi nousi lukemiin, joihin sen ei olisi alun perinkään pitänyt yltää; Teslan osakkeeseen on liittynyt paljon isoja odotuksia jo alusta saakka. Mahdolliset kasvuennusteet voivat kuitenkin joskus olla liian optimistisia ja suurta hypetystä seuraava lasku voi olla tällöin varsin jyrkkä. Kurssin laskusta huolimatta Tesla teki ennätystuloksen vuoden viimeisellä kvartaalilla.

Teslan

Osakkeiden ja muiden sijoitusinstrumenttien ostaminen ja hallussapito suositulla Nordnet-kaupankäyntialustalla on helppoa. Nordnet tarjoaa laajan valikoiman saatavilla olevia osakkeita, hyödykkeitä ja ETF-rahastoja. Klikkaa linkkiä ja avaa oma Nordnet-tilisi muutamassa minuutissa.

Teslan kurssi nyt

Teslan kurssi on palautunut vuodenvaihteen jyrkästä laskusta. On todennäköistä, että kurssi jatkaa vaihteluaan noin 150-200 dollarin välillä kevään jatkuessa. Tämä on alle puolet loppuvuoden 2021 huippuhinnasta, mutta se voi olla hyvä merkki sijoittajille, jotka odottavat Teslan kurssin uutta nousua hieman pidemmällä aikavälillä. Toisaalta jotkin asiantuntijat näkevät, että nykyisessä kurssissa olisi jopa 80 prosenttia ilmaa ja kurssin tulisi todellisuudessa olla huomattavasti alhaisempi.

Tesla aikoo kuluvana vuonna panostaa kasvuun kannattavuuden ehdoilla. Yhtiö on investoinut autotehtaisiinsa viime vuosina paljon, joten sen on välttämätöntä keskittyä nyt voimakkaasti tuotantoon. Autonvalmistajilla on tällä hetkellä vaikeaa, mutta Elon Musk kuitenkin uskoo, että Tesla-autojen valmistaminen juuri nyt tulee kannattamaan yhtiön kannalta tulevina vuosina. Yhtiö haluaa valmistaa enemmän autoja kuin koskaan ennen, mikä tuo Teslalle mahdollisuuden kasvaa ja saavuttaa suurempia taloudellisia voittoja kilpailijoihinsa nähden.

Miten voin ostaa Teslan osakkeita?

Teslan osakkeiden ostaminen saattaa houkutella sinua juuri nyt. Tai ehkä harkitset mukaan lähtemistä vasta myöhemmin. Oli miten oli, prosessin tunteminen on joka tapauksessa hyödyksesi. Käymme seuraavaksi vaihe vaiheelta läpi, kuinka ostat Tesla-osakkeita.

  1. Luo tili osakkeiden myyntiin tarkoitetulle kaupankäyntialustalle. Tutki pörssin taustoja ja tutustu sen käyttöehtoihin huolellisesti. Valitse alusta, jota sinun on helppo käyttää ja jossa on haluamasi maksutavat ja muut ominaisuudet. Rekisteröidy sitten antamalla pyydetyt tiedot.
  2. Vahvista henkilöllisyytesi. Kun olet luonut tilin, sinun on tunnistauduttava sivustolle. Tämä edellyttää usein henkilöllisyystodistuksen, kuten passin tai henkilökortin, kuvan toimittamista ja mahdollisesti myös osoitetodistusta esimerkiksi kotiisi tulleen laskun muodossa. Kun henkilöllisyytesi on vahvistettu, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.
  3. Talleta rahaa. Jotta pääset ostamaan osakkeita, sinun on ensin talletettava pörssitilillesi rahaa. Pörssit hyväksyvät yleensä useita talletusvaihtoehtoja, kuten luottokortit, pankkisiirrot ja sähköiset lompakot. Talletukset näkyvät tilillä yleensä heti, mutta esimerkiksi pankkisiirron kautta tehdyt talletukset voivat viedä useita päiviä.
  4. Osta osakkeita. Kun tallettamasi rahat näkyvät tililläsi, pääset tekemään osakekauppoja. Voit miettiä erilaisten strategioiden välillä; haluatko ostaa säännöllisesti pieniä määriä vai tehdä kertaostoksen? Etsi sitten Tesla-osake hakuominaisuuden avulla: tarkista hinta, valitse määrä, muut valinnat ja osta. Kauppa toteutuu, kun pörssi on auki.

Mitkä asiat vaikuttavat Teslan osakkeen hintaan?

Hyvin ilmeisiä tekijöitä Teslan kurssin takana ovat tietenkin autoteollisuuden trendit. Tesla on yksi edelläkävijöistä kuljettajien siirtyessä käyttämään ympäristöystävällisempiä ajoneuvoja. Kysyntä sähköautojen ympärillä kasvaa jatkuvasti ja tämä voi auttaa nostamaan Teslan osakkeen hintaa. Toisaalta kurssi voi myös laskea, mikäli käytetyissä teknologioissa tulee esiin ongelmia. Teslan osakekurssi voidaan asettaa suoraan suhteeseen sen kanssa, kuinka houkuttelevia heidän tuotteensa ovat kuluttajien silmissä.

Teslaa ja sähköautoja ympäröivät uutiset voivat vaikuttaa kurssiin myös merkittävästi. Myös ahkerasti twiittaileva ja nykyään koko Twitterin omistava Elon Musk voi omilla sanomisillaan heilauttaa kurssia suuntaan tai toiseen. Vaikka mies ei enää nauti samanlaisesta suuren yleisön suosiosta kuin ennen, ei Tesla ole sen tähden varsinaisesti ajautunut vaikeuksiin. Sijoittajien mielipiteet ja tunteet Teslaa ja sen edustamia asioita kohtaan ovat siitä huolimatta hyvin merkityksellisiä, sillä rahojaan yhtiöön ovat laittaneet miljoonat piensijoittajat ympäri maailmaa.

Onko Tesla järkevä sijoitus?

Kuten jo mainittua, Tesla keskittyy vuonna 2023 ensisijaisesti tuotantoon. Toisin sanoen, se ei suurella todennäköisyydellä pysty tuottamaan yhtä hyvää taloudellista tulosta kuin huippuvuosinaan. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti sijoituksen arvoon juuri nyt.

Tesla voidaan toisaalta nähdä hyvänä sijoituksena pitkällä aikavälillä. Yhtiön asema sähköautojen alati kasvavilla markkinoilla on huomattava. Vaikka monet merkit ennakoivat Teslan kasvun hidastumista, se on edelleen hyvällä paikalla vertailukelpoisiin kilpailijoihinsa nähden.

Tesla osoittautui siihen pari vuotta sitten sijoittaneille varsin tuottoisaksi, mutta tämän hetken epävarmassa tilanteessa voi olla fiksua jäädä vielä odottelemaan. Ensi vuonna olemme todennäköisesti viisaampia sen suhteen, oliko Elon Muskin strategia vuodelle 2023 hedelmällinen. Yhtiön toimitusjohtajan ollessa myös hieman ailahtelevainen persoona, ei Teslan tulevaisuudesta voida sanoa mitään kovin varmaksi.