Siirry suoraan sisältöön

Harvia osake

Harvia osake

Harvia on monille suomalaisille erittäin tuttu yritys. Vaikka yritystä ei sinänsä tuntisikaan, on sen nimen nähnyt ainakin vilaukselta suurin osa suomalaisista. Harvia on nimittäin kiuas- ja saunarakenteiden valmistaja – suurella todennäköisyydellä oman kodin saunasta löytyy juurikin tämän yrityksen valmistama kiuas. Kyseessä on yksi maailman johtavista kiuasvalmistajista, joten ei mikään ihme, että Harvia osake herättää sijoittajissa kiinnostusta. Monille saattaa tulla yllätyksenä, että suurin osa yrityksen myynnistä kohdistuu nimenomaan ulkomaille!

Perinteikäs perheyritys

Yritys perustettiin vuonna 1950. Perustamisaikojen jälkeen toiminta on laajentunut huomattavasti, ja nykyään yrityksen tuotteita myydään useisiin kymmeniin maihin. Harvia oli perheyritys aina vuoteen 2014 asti, jolloin perheen omistama osake-enemmistö myytiin Capman-sijoituskonsernille. Tuolloin syyksi kauppaan kerrottiin se, että sukupolvenvaihdos osakkeiden siirrolla perheen kesken oli verotussyistä aivan liian kallista. Pörssissä noteerattu Harvia osake näki päivänvalon vuonna 2018, kun yritys listautui. Listautumisen jälkeen on osakkeen kurssi kokenut niin kovaa nousua kuin yhtä kovaa laskuakin.

Harvia osake nykyään

Harvia osake on moneen muuhun osakkeeseen nähden varsin nuori. Alkuvuosina kurssi pysytteli alle kymmenessä, mutta vuonna 2020 alkoi tapahtua selkeää nousua. Nousutahti oli kovaa, sillä seuraavana vuonna Harvia kurssi oli jo selvästi yli 60. Kovinkaan pysyvää tämä nousu ei ollut, sillä suunta kääntyi yhtä jyrkkään laskuun. Vuonna 2022 kurssi on pudonnut jo 20:n tienoille. Näin ollen alkuaikojen kehityskäyrä on ollut aika lailla pyramidin muotoinen.

Suunta on 2020-luvun alun jälkeen ollut vahvasti laskeva, ja aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tulevaisuutta on luonnollisesti hankalaa ennustaa. Koronapandemia on varmasti kiihdyttänyt tuotteiden kysyntää, mutta toisaalta muut 2020-luvun alun tapahtumat, kuten sotiminen Euroopassa inflaatioineen, voivat aiheuttaa harmaita hiuksia. Yritys kuitenkin on merkittävä toimija mielenkiintoisella toimialalla, joten edellytyksiä kasvuun on ilman muuta olemassa – kyse onkin siitä, onnistutaanko siinä.

Kuinka hankkia Harvia osake?

Pörssiin listautuminen tarkoittaa, että kuka tahansa voi hankkia yhtiön osakkeita. Niiden hankkiminen onnistuu helposti jonkin arvopaperivälittäjän palvelun kautta. Toimeksiannot ovat toki maksullisia, mutta ne ovat äärimmäisen helppo tapa hankkia Harvia osake itselleen. 

Nykypäivänä monet välittäjät tarjoavat pelkän toimeksiantojen toteuttamisen lisäksi myös runsaasti sijoittajia kiinnostavaa sisältöä. Tällaista sisältöä ovat paitsi pörssikurssit sekä muu oleellinen yritystieto, myös erilaiset keskustelualustat, blogit sekä podcastit. Niiden avulla voi saada arvokkaita vinkkejä siitä, millainen sijoituskohde Harvia osake oikeastaan onkaan.

Kun ostamista harkitsee, on huolellinen yritykseen tutustuminen ensiarvoisen tärkeää. Tärkeää on esimerkiksi tutkia pörssikurssit ja yrittää pohtia, onko juuri nyt paras hetki ostaa. Luonnollisesti myös yrityksen tunnuslukuihin, muihin taloustietoihin sekä alan yleisiin tulevaisuudennäkymiin on syytä perehtyä.

Huomioi sijoittamisen riskit

Harvia osake on hyvä esimerkki sijoittamisen riskeistä. Se havainnollistaa hyvin, kuinka tasaisen varmasti kurssi voi nousta ylös, ja toisaalta kuinka se yhtä varmalla tahdilla tulee alas. Oikeaan aikaan ostaneet ovat tehneet sijoituksellaan muhkeaa voittoa, kun taas vuoristoradan huipulla ostaneet ovat saaneet niellä tappion karvasta kalkkia. Nousuja ja laskuja toki voi pitkällä aikavälillä tapahtua runsaastikin, ja yksi pitkällä tähtäimellä sijoittamiseen tarvittavista ominaisuuksista onkin kyky sietää tällaisia tapahtumia. Jokainen tekee itse sijoituspäätöksensä ja kantaa niiden riskit. Asiantuntijoiden näkemyksiä ja erilaisia uutislähteitä voi ja kannattaakin käyttää apuna, mutta jokainen tekee lopulta itse päätöksensä. Päätöstä ei siis missään nimessä pidä tehdä yksinomaan jonkun muun suositukseen perustuen, vaan oman huolellisen harkinnan päätteeksi.