Siirry suoraan sisältöön

Marimekko Corporation osake

Marimekko Corporation osake​

Marimekko Oyj on suomalaisuutta henkivä brändi, joka on tunnettu värikkäistä, kuvioiduista vaatteistaan, asusteistaan ja kodintekstiileistään. Tämä maineikas yhtiö on perustettu jo vuonna 1951, ja sen pääkonttori sijaitsee Helsingissä.

Marimekko on yksi Suomen suurimmista vaate- ja tekstiilialan yrityksistä, ja sen tuotteita myydään ympäri maailmaa. Marimekolla on myös omia myymälöitä useissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa. Marimekko tunnetaan ennen kaikkea siitä, että se ei ole muotioikkujen vietävissä, vaan sen toiminnan keskiössä painottuvat laadukkaat ja pitkäkestoiset tuotteet.

Sijoituskohteena Marimekko on kiinnostava monille. Marimekko on ollut pörssissä vuodesta 1991 lähtien, ja Helsingin pörssissä yhtiön osake noteerataan tunnuksella ”MMO1V”.

Miksi sijoittajat valitsevat Marimekon osakkeen?

Marimekon suosioon sijoituskohteena on olemassa monia eri syitä. Osa sijoittajista on kiinnostunut nimenomaan Marimekon brändistä ja sen maineesta laadukkaana design-yrityksenä. Brändin tunnettuus ja sen tuotteiden suuri suosio laatua arvostavien kuluttajien keskuudessa voivat olla houkuttelevia tekijöitä sijoittajille. Marimekko on myös sitoutunut kestävään kehitykseen ja ympäristöystävällisiin toimintatapoihin, mikä painottuu eettisiä sijoituksia tehtäessä.

Osa sijoittajista puolestaan näkee Marimekon ensisijaisesti potentiaalisena kasvuyhtiönä, joka pyrkii koko ajan laajentamaan toimintaansa kansainvälisesti. Yhtiö on nimittäin viime vuosina investoinut merkittävästi kansainväliseen kasvuun, ja laajentuminen eri markkina-alueille voi houkutella niitä sijoittajia, jotka uskovat vahvasti yhtiön kykyyn kasvattaa myyntiään ja kannattavuuttaan.

Sijoittajalle houkuttelevia voivat olla myös Marimekon taloudelliset tunnusluvut, kuten liikevaihto, kannattavuus ja osinkotuotto. Nämä sijoittajat arvioivat ensisijaisesti yhtiön taloudellista suorituskykyä ja haluavat sijoittaa sellaiseen yritykseen, jolla on vakaat taloudelliset tulokset ja hyvät kasvunäkymät.

Marimekko

Osakkeiden ja muiden sijoitusinstrumenttien ostaminen ja hallussapito suositulla Nordnet-kaupankäyntialustalla on helppoa. Nordnet tarjoaa laajan valikoiman saatavilla olevia osakkeita, hyödykkeitä ja ETF-rahastoja. Klikkaa linkkiä ja avaa oma Nordnet-tilisi muutamassa minuutissa.

Mikä on Marimekon tarina?

Myös Marimekon tarina houkuttelee sijoittamaan yhtiön osakkeeseen. Yhtiön tarina alkaa vuodesta 1951, kun Armi Ratia ja hänen miehensä Viljo Ratia perustivat Marimekko-nimisen yrityksen Helsingissä. Aluksi Marimekko valmisti tekstiilejä ja vaatteita, mutta pian yritys laajensi myös muihin tuotekategorioihin.

Persoonallinen Armi Ratia toimi Marimekon johtajana ja luovana johtajana yli 20 vuoden ajan. Hän oli edelläkävijä yrittäjänä, joka uskoi vahvasti suomalaiseen käsityöperinteeseen ja laatuun. Hän halusi tehdä Marimekosta kansainvälisesti menestyvän yrityksen, joka tunnetaan laadukkaista ja kestävistä tuotteistaan. Armi Ratia toimi Marimekon johtajana aina kuolemaansa asti, vuoteen 1979 saakka. Edelleen hänen luomansa brändi ja design-filosofia ovat keskeisiä Marimekon menestyksen kulmakiviä.

Marimekon värikkäitä ja rohkeita kuoseja ovat olleet suunnittelemassa monet menestyneet taiteilijat, kuten Maija Isola, Annika Rimala ja Vuokko Eskolin-Nurmesniemi. Monet Marimekon suunnittelijoiden tekstiilit ovat nousseet suorastaan kulttimaineeseen harrastajien keskuudessa.

Nykyään Marimekon käyttäjäkunta on hyvin laaja, ja brändin tuotteita käyttävät niin naiset kuin miehetkin eri ikäryhmistä ja erilaisista elämäntilanteista riippumatta. Marimekon tuotteet ovat suosittuja myös kodinsisustuksessa, ja monet sisutuksesta kiinnostuneet ihmiset käyttävät tuotteita tuomaan väriä ja kauniita yksityiskohtia kotiin.

Marimekon brändi on kerännyt mainetta kaikkialla, ja sen tuotteita on totuttu näkemään myös monien maailmanluokan kuuluisuuksien ja julkkisten päällä. Maailmalla Marimekko nousi kansainväliseen kuuluisuuteen jo vuonna 1960, kun Yhdysvaltain tuleva presidenttipuoliso Jacqueline Kennedy innostui miehensä vaalikampanjan aikoihin Marimekon asuista ja esiintyi Sports Illustrated -lehden kansikuvassa pukeutuneena Marimekon kauniiseen mekkoon.

Marimekon osakkeen arvon kehitys viime vuosina

Marimekon osakekurssi on vaihdellut vuosien varrella merkittävästi. Vuoden 2020 aikana, kun koronaviruspandemia ja yleinen epävarmuus johtivat osakemarkkinoiden heilahteluun, myös Marimekon osakkeen arvo putosi. Osakekurssi putosi maaliskuussa 2020 noin 4,5 euroon per osake, mutta nousi kuitenkin nopeasti takaisin yli 6 euron tasolle. Vuoden 2020 loppupuolella ja vuoden 2021 alussa yhtiön osakekurssi jatkoi nousuaan, ja saavutti ennätyksellisen korkean tason, noin 24 euroa huhtikuussa 2021. Samana vuonna osake laski kuitenkin taas noin 50 prosenttia kurssihuipuistaan.

Marimekon osake on kuitenkin tuottanut viidessä vuodessa yli 300 prosenttia. Vuonna 2022 Marimekon kahden ensimmäisen vuosineljänneksen tulokset olivat erittäin vahvalla tasolla, mutta loppuvuodesta toimintaympäristön epävarmuustekijät vaikuttivat osakekurssiin taas negatiivisesti.

Marimekko on maksanut myös osinkoa kasvavissa määrin: vuodelta 2022 ehdotetaan maksettavaksi osinkoa 0,34 euroa per osake.

Yleisesti ottaen Marimekon osakkeen kehitys on ollut positiivinen viime vuosina, mutta kuten kaikki osakkeet, sen arvo on altis markkinoiden heilahteluille ja yhtiön suorituskyvylle. Koska yhtiön osakkeen kehitys on ollut hyvin vaihtelevaa, sijoittajien on hyvä olla varuillaan osakkeen suhteen.

Millaisia riskejä Marimekon osakkeeseen sijoittamisessa on?

Kuten mihin tahansa osakkeeseen sijoittamiseen, myös Marimekkoon panostamiseen liittyy riskejä. Marimekko kilpailee alalla, jossa toimii monia muitakin tunnettuja brändejä. Kilpailuasema voi tuoda haasteita yritykselle, sillä erottuminen muista on ensiarvoisen tärkeää.

Myös riippuvuus tietystä markkinasta saattaa tuoda haasteita yhtiön menestymiseen. Marimekko on keskittynyt erityisesti Pohjoismaiden ja Aasian markkinoihin, mikä voi tehdä yrityksestä haavoittuvaisen tiettyjen markkinoiden suhdanteiden muutoksille.

Riippuvuus tietystä tuoteryhmästä voi lisäksi tuoda omat haasteensa markkinatilanteeseen. Marimekko on tunnettu erityisesti tekstiileistään ja vaatteistaan. Tämä voi vaikuttaa yrityksen menestykseen negatiivisesti, jos nämä tuoteryhmät menettävät suosiotaan tai kysyntä vähenee. Mahdollisten riskien takia erityisesti aloittelijan on tärkeää tutustua aiheeseen riittävästi ennen sijoittamisen aloittamista..

Millaisia tulevaisuudennäkymiä Marimekolla on?

Marimekon tulevaisuudennäkymiä pidetään yleisesti ottaen hyvinä, sillä Marimekko on kääntänyt tuloskehityksensä selvästi näkyvään nousuun viimeisten kolmen vuoden aikana.

Yhtiön hallitus on päättänyt uusista aiempaa kovemmista pitkän aikavälin taloudellisista tavoitteista: liikevaihdon kehittymiseen ja vertailukelpoiseen tulokseen liittyviä tavoitteita on nostettu. Marimekon tulevaisuudennäkymiin vaikuttaa muun muassa yhtiön kansainvälinen myynti, ja Marimekko aikookin strategiakaudellaan 2023–2027 keskittyä skaalaamaan liiketoimintaansa ja kasvua erityisesti kansainvälisillä markkinoilla. Vallitsevat megatrendit, kuten vastuullisuus, ovat mukana kasvustrategiassa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Marimekon tulevaisuudennäkymät ovat lupaavat myös siinä mielessä, että yhtiö on panostanut vahvasti digitaaliseen liiketoimintaan.