Siirry suoraan sisältöön

Kamux Oyj osake

Kamux Oyj osake​

Kamux Oyj on suomalainen käytettyjen autojen kauppaan erikoistunut yritys, joka on perustettu 20 vuotta sitten vuonna 2003. Kamux myy käytettyjä autojaan Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa, ja sillä on yli 80 myymälää näissä maissa. Kamux Oyj on listautunut Helsingin pörssiin vuonna 2017.

Kamuxin liiketoimintamalli perustuu käytettyjen autojen ammattimaiseen hankintaan ja myyntiin, alhaisiin kiinteisiin kuluihin ja nopeaan varastonkiertoon. Yritys hyödyntää tehokkaita toimintatapoja ja digitaalista liiketoimintamalliaan, minkä ansiosta se voi myydä autoja kilpailukykyisin hinnoin. Kamuxin palveluihin kuuluu myös muita palveluita, kuten huoltopalvelut.

Kamux

Osakkeiden ja muiden sijoitusinstrumenttien ostaminen ja hallussapito suositulla Nordnet-kaupankäyntialustalla on helppoa. Nordnet tarjoaa laajan valikoiman saatavilla olevia osakkeita, hyödykkeitä ja ETF-rahastoja. Klikkaa linkkiä ja avaa oma Nordnet-tilisi muutamassa minuutissa.

Miten Kamux on kehittynyt?

Ennen Kamuxin osakkeeseen sijoittamista on tärkeää pohtia huolellisesti omia sijoitustavoitteitaan ja riskinsietokykyä. Tärkeää on myös perehtyä yhtiön historian ja kehittymiseen.

Kamux perustettiin vuonna 2003. Yhtiön perustivat Markku Virtanen, Juha Kalliokoski ja Henri Österlund. Tänä päivänä Kamuxin omistajista suurimmat ovat pääomasijoittaja Intera Partners ja Kamuxin perustaja ja toimitusjohtaja Juha Kalliokoski.

Aluksi Kamux toimi pienimuotoisena autoliikkeenä Hämeenlinnassa. Yrityksen tavoitteena oli luoda luotettava ja asiakaslähtöinen vaihtoautokauppa, joka erottuisi kilpailijoistaan.

Vuonna 2008 Kamux aloitti kansainvälistymisensä avaamalla ensimmäisen ulkomaisen myymälänsä Ruotsiin. Siitä lähtien Kamux on kasvanut nopeasti ja laajentanut toimintaansa myös Saksaan. Suomessa Kamuxin autot ovat myynnissä Kamuxin autoliikkeissä useissa eri kaupungeissa ja paikkakunnilla. Perustamisensa jälkeen Kamux on myynyt noin 400 000 käytettyä autoa. Kamuxin valikoima vaihtuu ja uudistuu nopeasti.

Kamux tarjoaa myös lisäpalveluita, kuten rahoitusta, kaskovakuutusta, huoltoa ja autojen kotiin toimitusta.

Kamuxin menestys

Tänä päivänä Kamux on yksi Euroopan suurimmista käytettyjen autojen jälleenmyyjistä, ja yli 80 myymälän lisäksi sillä on monia huoltopisteitä. Kamuxin liikevaihto on kasvanut nopeasti vuosien varrella, ja vuonna 2021 liikevaihto oli noin 982 miljoonaa euroa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee tänä päivänä Espoossa Suomessa.

Viime vuosina Kamuxin kasvu on ollut nopeaa, ja sen liikevaihto on kasvanut yli 20 prosenttia vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2020 Kamuxin liikevaihto oli noin 784 miljoonaa euroa, ja sen liikevoitto noin 31 miljoonaa euroa.

Kamuxin menestys perustuu ennen kaikkea sen tehokkaaseen liiketoimintamalliin – Kamux on kyennyt hyödyntämään käytettyjen autojen kysynnän kasvua erityisesti digitalisoitumisen avulla. Kamuxin digitaalinen myyntialusta mahdollistaa asiakkaille nopean ja helpon tavan ostaa käytettyjä autoja verkosta, ja tämä onkin ollut erityisen suosittua.

Miten Kamux osakkeen arvo on kehittynyt?

Vaikka Kamuxin liikevaihto on ollut jatkuvasti kasvussa, yhtiön osakekurssi on vaihdellut runsaastikin.  Tätä kirjoitettaessa Kamuxin osakekurssi on esimerkiksi laskenut viimeisen kuuden kuukauden aikana noin 54 prosenttia. Kamuxin osakekurssi on myös laskenut yli 11 prosenttia yhden pörssipäivän aikana elokuussa 2023.

Kamuxin osakekurssin on sanottu kärsineen muun muassa institutionaalisten sijoittajien myynnistä, toimialan kasvun puutteesta ja katteiden puristuksista. Lisäksi on todettu, että Kamuxin osakekurssi on kärsinyt teknologisesta kehityksestä ja lainsäädännön toimista.

Kamuxin osakkeen tulevaisuuden kehityksestä on olemassa erilaisia näkemyksiä. Kamuxin osakekurssi on laskenut viimeisen vuoden aikana, mutta se on myös noussut tiettyinä ajankohtina. Kamuxin tulosvaroitus on ollut osaltaan vaikuttamassa osakekurssiin negatiivisesti. Kamuxin tulevaisuuden kehitykseen vaikuttavat muun muassa yhtiön strategia, toimialan kehitys ja maailmantalouden tilanne.

Miksi sijoittaa Kamux osakkeeseen?

Miksi sitten kannattaa harkita Kamuxia sijoituskohteena? Kasvavat markkinat ovat yksi hyvä syy, sillä käytettyjen autojen kysyntä on kasvussa monissa maissa, mikä tarjoaa Kamuxille hyvän kasvumahdollisuuden.

Myös tehokas liiketoimintamalli tekee Kamuxista osakkeen, johon sijoittamista kannattaa pohtia. Yrityksen liiketoimintamalli on tehokas ja skaalautuva, mikä mahdollistaa kasvun ja kannattavuuden parantamisen entisestään.

Digitaalinen läsnäolo on ehdottomasti yksi syy, miksi Kamux kannattaa pitää mielessä. Kamux on onnistunut hyödyntämään digitalisaation tuomia mahdollisuuksia, mikä antaa sille huiman kilpailuedun perinteisiin käytettyjen autojen myyjiin nähden.

Kamuxilla sanotaan myös olevan laajentumissuunnitelmia. Se on suunnitellut laajentumista ja investointeja uusille markkinoille, mikä saattaa kasvattaa yrityksen liiketoimintaa ja markkinaosuutta.

Kamuxia on myös pidetty yhtiönä, jolla on suhteellisen vakaa taloudellinen tilanne. Kamux on jo pitkään ollut taloudellisesti tasapainoinen ja kannattava yritys, mikä antaa sijoittajille luottamusta siihen, että yrityksellä on kykyä selviytyä haastavistakin markkinaolosuhteista.

Sijoittamiseen liittyvät riskit

Kamux-osakkeeseen sijoittamiseen sisältyy luonnollisesti myös riskejä. Jos on aikeissa sijoittaa yhtiön osakkeeseen, kannattaa ymmärtää ainakin seuraavat riskit:

  • Käytettyjen autojen markkinat ovat epävakaat, ja hinnat voivat vaihdella nopeasti. Markkinatilanteessa tapahtuvat muutokset voivat vaikuttaa Kamuxin liiketoimintaan ja osakekurssiin.
  • Käytettyjen autojen myyntiä tekee monta muutakin yritystä. Joku muu saattaa tarjota samanlaisia autoja ja parempia hintoja.
  • Ympäristö- ja sääntelyriskit. Autoalaa koskevat erilaiset sääntelyt voivat muuttua nopeasti. Esimerkiksi verotus- ja polttoainetehokkuusvaatimukset voivat vaikuttaa kysyntään ja tarjontaan.
  • Kamux on suunnitellut laajentumista uusille markkinoille. Uusilla markkinoilla toimiminen voi kuitenkin olla haastavaa, ja yhtiön on kyettävä sopeutumaan uusiin kulttuureihin ja liiketoimintamalleihin.
  • Jos kuluttajien kysyntä käytetyille autoille laskee, tai Kamux ei pysty tarjoamaan kilpailukykyisiä hintoja tai laadukkaita autoja, saattaa se vaikuttaa liiketoimintaan. Kamuxin heikkoutena pidetään myös sitä, että sen liiketoimintamalli on suhteellisen helppo kopioida.
  • Taloudellinen riski. Yleinen taloudellinen tilanne voi vaikuttaa Kamuxin liiketoimintaan. Laskusuhdanteessa kuluttajat voivat vähentää autojen ostamista.

Tulevaisuudennäkymät

Kamuxin tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole tarkasti tiedossa, mutta yhtiö on aiemmin ilmoittanut tavoittelevansa kasvua Ruotsissa ja Saksassa.

Voidaan ajatella, että Kamuxin tulevaisuudennäkymät ovat positiiviset, sillä käytettyjen autojen kysyntä on kasvussa monissa maissa. Samoin Kamuxin vahva digitaalinen osaaminen antaa sille etulyöntiaseman kilpailijoihin nähden. Kamux on myös tehnyt investointisuunnitelmia, joiden voidaan ajatella vahvistavan sen asemaa käytettyjen autojen markkinoilla.

Kaiken kaikkiaan Kamux on vakiinnuttanut asemansa kilpailukykyisenä toimijana käytettyjen autojen markkinoilla. Kamuxin osake on mielenkiintoinen sijoituskohde erityisesti niille, jotka haluavat sijoittaa kasvavaan yritykseen, joka hyödyntää digitalisaation tuomia mahdollisuuksia perinteisenä pidetyssä kaupankäynnissä.