Kryptovaluutta kurssit
Tiesitkö, että markkinoilta löytyy nykyään yli 20 000 erilaista kryptovaluuttaa? Niiden kurssien seuraaminen on jännittävää, sillä eri kryptovaluutta kurssit voivat vaihdella hyvinkin nopeasti. Kryptovaluutan kurssi muuttuu sen kysynnän ja tarjonnan mukaan, ja se voi vaihdella yhden päivän tai jopa yhden tunnin aikana erittäin paljon. Jos kryptovaluutat ja niiden kurssien seuraaminen kiinnostaa, lähde kanssamme tutustumaan aiheeseen tarkemmin. Kun tunnet kryptovaluutat ja niiden kurssit paremmin, voit myös ostaa kryptovaluuttaa luottavaisemmin mielin.
Mikä on Kryptovaluutta?
Kryptovaluutta on virtuaalista valuuttaa, joka käyttää kryptografiaa ja lohkoketjuteknologiaa hyväkseen. Kryptot eivät ole valtion liikkeelle laskemaa tai takaamaa rahaa, vaan ne perustuvat hajautettuun verkkoon, jossa siirrot vahvistetaan ja tallennetaan lohkoketjussa. Tämä tekee kryptovaluutoista itsenäisiä ja se mahdollistaa kryptojen käytön ilman pankkien tai hallitusten väliintuloa.
Koska kryptovaluutoilla ei ole fyysistä muotoa, ne toimivat täysin digitaalisena valuuttana, ja niiden arvo määräytyy lähinnä niiden kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kryptovaluutta kurssit voivat siis vaihdella hyvinkin paljon lyhyen ajan sisällä, mikä tekee niistä hyvin arvaamattoman valuutan, mutta myös samalla kiinnostavan sijoituskohteen. Hankkimalla kryptovaluuttaa, voit siis joko rikastua tai menettää rahasi riippuen siitä, mihin suuntaan valuutan kurssi kehittyy.
Tärkeimmät Kryptovaluutat ja niiden kurssit
Yksi kaikkein tunnetuimmista ja vanhimmista kryptovaluutoista in bitcoin, joka sai alkunsa jo vuonna 2009. Lisäksi markkinoilla on myös muutama muu erittäin tunnettu valuutta, kuten ethereum ja tether.
Bitcoin
Bitcoin on maailman ensimmäinen kryptovaluutta. Se perustuu lohkoketjuteknologiaan ja toimii hajautetussa verkossa ilman keskitettyä valvontaa. Bitcoinin luojasta ei ole muuta tietoa, kuin että henkilö tai ryhmä nimimerkillä Satoshi Nakamoto on sen takana. Tämä valuutta on siitä mielenkiintoinen, että sitä voidaan valmistaa vain rajallinen määrä, eli korkeintaan 21 miljoonaa virtuaalista kolikkoa.
Bitcoinin kurssi on käynyt läpi suuria muutoksia vuosien aikana. Valuutan luonnin jälkeen sen kurssi nousi hitaasti ja vuonna 2011 sen hinta nousi ensimmäisen kerran yli 1 dollarin. Sen kurssi nousi rutkasti vuonna 2017, jolloin se saavutti jopa 20 000 dollarin tason. Tätä iloa ei kuitenkaan kauan kestänyt, sillä valuutan arvo romahti heti seuraavana vuonna alle 4 000 dollariin. Parhaimmillaan bitcoinin kurssi oli vuonna 2021, jolloin se nousi huikeaan 64 000 dollariin. Valuutan kurssi on siis ollut nousujohteinen, vaikka se onkin vuosien aikana kokenut erittäin suuria muutoksia.
Ethereum
Ethereum on lohkoketjupohjainen alusta, joka sai alkunsa vuonna 2015. Ethereumin perustaja on Vitalik Buterin, vaikka kehittämisessä oli mukana myös muita alalla toimineita henkilöitä. Ethereum ei siis ole pelkästään kryptovaluutta, vaan se on hajautettu alusta, jonka pääasiallisena tehtävänä on älykkäiden sopimusten luominen ja ratkaiseminen. Sillä on kuitenkin oma kryptovaluutta, joka kulkee nimellä ether.
Ethereumin kurssi on kehittynyt merkittävästi sen lanseerauksen jälkeen. Vuonna 2015 sen arvo oli alle yhden dollarin, kun vuoteen 2017 mennessä se oli noussut jopa 1 400 dollariin. Vuoden 2018 aikana valuutan arvo kuitenkin romahti alle 100 dollariin. Tämän jälkeen valuutan arvo on kuitenkin ollu selvässä nousussa ja valuutta koki merkittävän nousun vuonna 2021, jolloin se saavutti huippunsa. Tuolloin sen avo oli jopa lähes 4 000 dollaria. Sijoittajille ether on kuitenkin hyvin epävakaa ja epävarma sijoituskohde, sillä sen arvo on kokenut sekä suuria huippuja että nopeita laskuja.
Tether
Tether on hieman erilainen kryptovaluutta, sillä sen arvo on sidottu johonkin toiseen vakaaseen arvon mittariin, kuten Yhdysvaltain dollariin. Sen arvo siis pyritään pitämään mahdollisimman tasaisena, ja sen liikkeellelaskija Tether Limited väittää, että sen arvo on 1:1-suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Se ei siis ole kovin suosittu niiden sijoittajien keskuudessa, jotka tavoittelevat nopeita voittoja. Se nimittäin kiinnostaa niitä, jotka haluavat säilyttää varansa vakaana muuten niin epävarmoilla markkinoilla.
Tether lanseerattiin vuonna 2014. Siitä lähtien sen arvo on pysynyt noin yhden dollarin tuntumassa. Sen kurssi ei siis ole heilahdellut juurikaan, vaikka kryptovaluuttamarkkinat ja muut krypto kurssit ovatkin vuosien aikana kokenut suuria nousuja ja laskuja.
Miten Kryptovaluutta kurssit muodostetaan?
Kryptovaluutta kurssit voivat vaihdella hyvinkin paljon pienen ajan sisällä. Kuinka krypto kurssit sitten oikein muodostuvat ja mitkä asiat niihin vaikuttavat? Tutustutaan asiaan tarkemmin.
Kryptovaluuttojen kurssit muodostuvat seuraavasti:
Kysyntä: Kun valuutan kysyntä kasvaa, sen kurssi nousee. Jos moni sijoittaja haluaa hankkia kyseistä valuuttaa itselleen, se lisää valuutan hintaa.
Tarjonta: Joitakin kryptovaluuttoja, kuten bitcoineja, on olemassa vain rajallinen määrä. Se nostaa niiden hintaa erityisesti silloin, jos kysyntä kasvaa.
Markkinapaikkojen vaikutus: Hintaan voi vaikuttaa myös se, missä määrin niitä myydään eri markkinapaikoilla.
Kryptovaluuttojen sääntely: Tämä on yksi tärkeimmistä arvoon vaikuttavista asioista. Jos esimerkiksi hallitus tekee päätöksen kryptovaluuttojen käytön rajoittamisesta, se vaikuttaa kurssiin.
Media ja uutisointi: Uutiset, jotka koskettavat esimerkiksi suuria yrityksiä, kuten Teslaa tai PayPalia, jotka hyväksyvät maksamisen kryptoilla, voivat nostaa valuutan arvoa.
Kryptovaluuttojen markkina-arvo
Kryptovaluuttojen markkina-arvo kertoo siitä, kuinka arvostettuja kryptovaluutat ylipäätään ovat maailmassa. Kullakin kryptovaluutalla on oma markkina-arvonsa ja se antaa sijoittajille käsityksen kyseisen valuutan suhteellisesta koosta muihin kryptovaluuttoihin verrattuna.
Kryptovaluutan markkina-arvon voi laskea kaavalla:
Kryptovaluutan nykyinen hinta x liikkeellä olevien kolikoiden määrä = kryptovaluutan markkina-arvo
Esimerkiksi vuoden 2024 loppupuolella kaikkien kryptovaluuttojen markkina-arvo oli 3,82 biljoonaa dollaria. Bitcoinin markkina-arvo oli tuosta summasta 2,01 biljoonaa dollaria.
Miksi kurssit liikkuvat niin rajusti?
Krypto kurssit tunnetaan erityisesti niiden volatiliteetista. Se tarkoittaa sitä, että ne liikkuvat erittäin rajusti sekä ylös että alaspäin. Tämä johtuu seuraavista asioista:
Markkinoiden koko
Kurssiajurit
Kryptot sijoituskohteena
Suurin kryptokurssien volatiliteettiin on niiden markkinoiden suhteellisen pieni koko. Mitä pienempi sijoituskohde on, sitä vähemmän tarvitsee rahaa kyseisen kurssin liikuttamiseksi. Vaikka siis esimerkiksi bitcoin on kasvanut yli biljoonan dollarin markkinaksi, se on silti vain murto-osa koko markkinan koosta.
Yksi toinen merkittävä tekijä kryptovaluuttojen kurssivaihteluiden taustalla on niin sanotut kurssiajurit. Monien kryptovaluuttojen kohdalla ne perustuvat yhä vahvasti spekulaatioon ja sosiaalisen median luomaan hypeen. Koska kryptovaluutat edustavat vielä melko uutta teknologiaa, niiden kurssiliikkeiden analysointiin ei ole saatavilla niin kehittyneitä työkaluja kuin muilla rahoitusmarkkinoilla on.
Kryptovaluutat ovat myös luonteeltaan korkean riskialttiita sijoituskohteita. Tämän vuoksi ne herättävät sijoittajien kiinnostuksen heti, kun markkina-arvon suunta näyttää menevän ylöspäin. Jos markkina-arvo lähtee menemään alaspäin, ne ovat ensimmäisiä asioita, joista sijoittajat luopuvat.
Kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen
Kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen on nykyään helppoa erilaisten markkinapaikkojen ansiosta. Myymistä ja ostamista varten tulee kirjautua kryptovaluuttapörssiin tai kaupankäyntialustalle. Siellä käyttäjät voivat vaihtaa fiat-valuuttaa kryptovaluuttaan ja toisinpäin.
Voit ostaa kryptoja näin:
Valitse luotettava kaupankäyntialusta.
Rekisteröidy ja vahvista oma henkilöllisyytesi.
Siirrä rahaa palveluun esimerkiksi pankkisiirrolla tai muulla haluamallasi maksutavalla.
Valitse haluamasi kryptovaluutta ja summa, jolla haluat sitä ostaa. Kryptovaluuttakauppa toteutetaan sen hetkisen markkina-arvon mukaan.
Voit myydä kryptovaluuttaa samalla markkinapaikalla.
Turvallisuus ja riskit
Kryptovaluuttojen ostamiseen liittyy tiettyjä turvallisuusriskejä. Markkinoilta löytyy myös epäluotettavia myyjiä ja ostajia. Tärkeää on valita luotettava ja turvallinen alusta, jolla käy kauppaa, eikä tehdä kauppoja niin sanotusti yksin jonkin alustan ulkopuolella. Tärkeää on myös se, että kryptovaluuttaa säilyttää joko markkinapaikalla tai turvallisessa kryptolompakossa, jotta hakkerit eivät pääse niihin käsiksi.
Kryptojen ostaminen sisältää aina riskin siitä, että niiden arvo voi laskea runsaasti. Kannattaa siis miettiä tarkoin, milloin valuuttaan sijoittaa. Paras aika on silloin, kun kryptovaluuttojen kurssien oletetaan nousevan lähiaikoina.
Verotus ja laillisuus
Kryptovaluutat ovat laillista valuuttaa Suomessa ja Euroopassa, mutta joissakin muissa maissa niiden käyttö on laitonta. Suomessa kryptovaluutat eivät ole virallista valuuttaa, joten niitä käsitellään omaisuutena. Suomessa siis kryptovaluutan myynnistä, vaihtamisesta tai käytöstä syntyvät voitot verotetaan aina pääomatuloina.
Kurssien analysointi
Kryptovaluuttamarkkinoiden analysointia on tärkeää, jos haluaa sijoittaa siihen. Se auttaa ennustamaan valuutan hintakehitystä lähitulevaisuudessa. Jos joku valuutta tai kryptovaluutat ylipäätänsä näyttävät siltä, että niiden kurssi on noususuunnassa, voi niihin olla hyvä sijoittaa juuri sillä hetkellä. Jos taas markkinatilanne näyttää kryptojen kannalta laskusuuntaiselta, ei sijoittaminen ole välttämättä järkevää juuri sillä hetkellä.
Valuuttojen analysointi voi etenkin aloittelevien sijoittajien mielestä tuntua hankalalta. Se kuitenkin helpottuu, jos sen jakaa muutamaan osaan. Tässä on vinkkejä analysointiin:
Seuraa kurssin hintakaavioita, kuten liukuvaa keskiarvoa.
Tutustu kryptovaluutan toimintaan ja siihen, millainen toimija sen takana on, jotta voit arvioida sen pitkän aikavälin arvoa.
Seuraa sosiaalista mediaa ja uutisia. Ne voivat vaikuttaa arvon nousuun hyvinkin nopeasti.
Seuraa uutisointia, sillä mahdolliset markkinoiden rajoitukset ja lainsäädännön muutokset voivat vaikuttaa valuuttojen arvoon.
Miltä Kryptovaluuttojen tulevaisuus näyttää?
Kryptovaluuttojen tulevaisuus näyttää erittäin lupaavalta, vaikka se onkin edelleen epävarma ja huonosti ennustettava. Teknologian kehitys voi parantaa järjestelmien tehokkuutta sekä turvallisuutta, mikä puolestaan tekee kryptoista vahvempia. Monet maat tosin kehittävät omia digitaalisia valuuttojaan, mikä voi vaikuttaa kryptojen asemaan markkinoilla negatiivisesti.
Ihmiset ovat alkaneet hyväksymään kryptovaluuttoja maksutapana, ja moni kauppias on myös huomannut niiden potentiaalin. Jos markkinat avautuvat kryptojen kannalta parempaan asemaan, kuten se, että niillä pystyy tulevaisuudessa maksamaan lähes mitä tahansa ruokaostoksista bensaan ja ravintolalaskuihin asti, tulee kryptomarkkinat varmasti kasvamaan entisestään.
Kryptovaluuttojen huonoihin puoliin kuuluu se, että ne vievät hyvin paljon energiaa, mikä ei ole kestävän kehityksen kannalta hyvä asia. Jos tähän pystyttäisiin keksimään jonkin ympäristöystävällisempi ja kestävämpi ratkaisu, voisi se vaikuttaa asiaan hyvin positiivisesti ja tällöin kryptot myös parantaisivat asemaansa markkinoilla.
UKK
Paras krypto-alusta riippuu täysin siitä, mitä käyttäjä alustalta hakee, mutta suosituimpia ja luotettavimpia alustoja ovat muun muassa Coinbase, Binance ja Kraken. Coinbase on helppokäyttöinen alusta aloittelijoille, Binance puolestaan tarjoaa laajan valikoiman kryptovaluuttoja ja edistyneitä kaupankäyntiominaisuuksia, kun taas Kraken on tunnettu erityisesti turvallisuudestaan.
Kryptolompakko on niin sanottu virtuaalinen lompakko, jossa voi säilyttää ja hallita omaa kryptovaluuttaa. Kryptolompakko voi olla joko ohjelmisto- tai laitteistopohjainen, ja se tarjoaa erilaisia turvatoimia omien varojen suojaamiseksi. Lompakko kannattaa valita huolellisesti, jotta se on varmasti turvallinen.
Kyllä pitää. Kryptovaluuttojen myymisestä, vaihtamisesta ja käytöstä syntyvät voitot verotetaan Suomessa pääomatuloina. Veroprosentti on 30 % alle 30 000 euron osuudesta ja 34 % tämän yli menevästä osasta. Kaupoista syntyneet tappiot ovat kuitenkin vähennyskelpoisia omasta pääomatulosta.