Siirry suoraan sisältöön

Wärtsilä osake

Wärtsilä osake

Wärtsilä on monelle suomalaiselle sijoittajalle tuttu yritys, joka toimii erityisesti suomalaisella koneteollisuusalalla. Kyseessä on erittäin vanha teollisuusyritys, jonka toiminta alkoi jo 1800-luvulla ja Wärtsilä listautui Helsingin pörssiin vuonna 1991. Yrityksen pitkän taipaleen aikana on ehtinyt tapahtua kaikenlaista ja nykyinen yritys on hyvin erilainen 1800-luvun Wärtsilästä. Tässä artikkelissa paneudumme Wärtsilän osakkeen kehitykseen ja yrityksen tulevaisuuden näkymiin.

Wärtsilä on erittäin yleinen sijoituskohde suomalaisen salkussa

Moni suomalainen sijoittaja laittaa rahojaan perinteisiin suomalaisiin yrityksiin tukeakseen Suomen taloutta. Wärtsilä kuuluu ehdottomasti monien salkkuun muiden suomalaisten yritysten rinnalla.

Kyseessä on koneteollisuusalan yritys, joka valmistaa nykyään teknologiaa laivoille, kuten moottoreita, koneistoja ja laitteistoja. Yritys on viime vuosina rakentanut myös erilaisia voimalaitoksia. Wärtsilä tarjoaa myös erilaisia palveluita erityisesti yrityksille, jotka kaipaavat erikoisosaamista. Nykyään Wärtsilä kuuluu Suomessa 20 suurimman yrityksen joukkoon. Ei siis ole sinänsä yllättävää, että yrityksen osakkeita vaihdetaan tiuhaan tahtiin.

Wärtsilän historia

Wärtsilä on aina ollut koneteollisuuteen erikoistuva yritys, mutta 1800-luvulta alkaneen matkan varrelle mahtuu monenlaisia käänteitä. Yritys aloitti toimintansa Värtsilän kylässä vuonna 1834, jossa yrityksen alaisuudessa toimivat saha ja rautaruukki. Osakeyhtiö Wärtsilästä tuli vasta vuonna 1898 ja vuonna 1907 syntyi nykyinen Ab Wärtsilä Oy.

Kiinnostava ajanjakso oli ensimmäisen maailmansodan aikaan, jolloin Wärtsilä siirtyi tuottamaan sotatarvikkeita Venäjän armeijalle. Yritys kesti myös 1930-luvun laman, jonka jälkeen Wärtsilän alaisuudessa toimi jo yhdeksän erilaista koneteollisuusyhtiötä. 1900-luvun loppupuolella Wärtsilä osallistui esimerkiksi Suomen paperi-, metsä-, telakka-, posliini-, sekä meriteollisuuteen.

Mitkä ovat Wärtsilän plussia ja miinuksia?

Moni suomalainen sijoittaja näkee Wärtsilän hyvin varmana sijoituksena Helsingin pörssissä, sillä kyseessä on vakaa ja vahva suomalainen yhtiö. Yhtiöön sijoittaminen tuottaa siis sijoituksille todennäköisemmin tuottoa kuin sijoitus uuteen start up -yritykseen. Wärtsilä toimii myös alalla, jonka tulevaisuus näyttää vakaalta. Nykyajan maailma tarvitsee koneteollisuutta oli kyse sitten energia- tai sotateollisuudesta. Wärtsilä on vuosien varrella todistanut pystyvänsä mukautumaan monenlaisiin kriisitilanteisiin.

Toisaalta Wärtsilä voi olla joidenkin sijoittajien mielestä hieman tylsä sijoituskohde. Markkinoille on tullut paljon uusia toimijoita, joiden tuottama teknologia kiinnostaa. Moni sijoittaja tykkääkin valita Wärtsilän rinnalle muita suomalaisia ja ulkomaisia yrityksiä hajauttaakseen sijoituksiaan. On esimerkiksi viisasta sijoittaa koneteollisuuden lisäksi myös muihin yhteiskunnan osa-alueisiin, kuten terveydenhuoltoon.

Wärtsilä osakkeen tulevaisuudennäkymät

Wärtsilän osake on käynyt vuosien varrella läpi monia vaiheita ja on hyvin vaikea antaa objektiivista kuvaa osakkeen tulevaisuudennäkymistä. Wärtsilän osake on vuonna 2009 ollut alle 3 euron arvoinen, kun taas nykyään osakkeen arvo on noin 10 euroa. Koska kyseessä on suomalainen yritys, sen kurssi seuraa pitkälti juuri suomen osakemarkkinoiden kehitystä. Kun osakkeet laskevat, laskee Wärtsilä osakekin.

Kun pohtii, millaisia suomalaisia yrityksiä salkkuunsa haalisi, on hyvä idea tutustua yrityksen osakevuosikatsaukseen. Tämän tiedon perusteella on helpompi arvioida, mitä yrityksen tulevaisuudelta voi mahdollisesti odottaa.

Kaikkien yritysten pörssikurssit nousevat ja laskevat ajoittain taloustilanteesta riippuen. Vaikka Wärtsilä onkin historiallisesti vakaa ja vahva yritys, ei se tarkoita, että se tulisi 100 % varmuudella dominoimaan Suomen koneteollisuutta tulevaisuudessakin. Toki yritys on pyrkinyt luomaan esimerkiksi ympäristölle ystävällisempiä moottoreita, joille on tulevaisuudessa yhä suurempi tarve.

Miten Wärtsilä osakkeeseen pystyy sijoittamaan?

Mikäli kokee, että Wärtsilä osake olisi omaan sijoitussuunnitelmaan sopiva sijoitus, on osakkeeseen sijoittaminen helppoa luotettavan sijoituspalvelun kautta. Osakkeeseen ei kannata laittaa kaikkia rahoja kerrallaan, vaan sijoituksia on hyvä hajauttaa useammille kuukausille. Wärtsilä on joka tapauksessa ollut kohtalaisen kannattava sijoitus monille suomalaisille.