Siirry suoraan sisältöön

Neste osake

Stock market graph

Neste on suomalainen yritys, joka ei juuri esittelyjä kaipaa. Nimeen on vaikeaa olla törmäämättä, sillä ympäri maata on monia yhtiön polttoaineasemia. Yritys on paljon muutakin kuin vain asemia, joten kyseessä on mielenkiintoinen sijoituskohde. Kyseessä on pörssinoteerattu yhtiö, joten Neste osake luonnollisesti kiinnostaa suurta joukkoa sijoittajia.

Yhtiö perustettiin vuonna 1948 Suomen öljyhuollon turvaamiseksi. Ajan kuluessa toiminta laajentui, ja uusia jalostamoja laajennusosineen rakennettiin. Neste on tänä päivänä maailman johtava uusiutuvan dieselin valmistaja. Työntekijöitä on lähes 5 000 kolmessa eri maassa, joten kyse silläkin mittarilla merkittävästä toimijasta. Yhtiön suurin yksittäinen omistaja on Suomen valtio, mutta sillä ei kuitenkaan ole osake-enemmistöä. Nesteellä on tytäryhtiöitä useissa eri maissa.

Neste osake – tarkkana nimen kanssa

Neste osake näki päivänvalon ensimmäinen kerran vuonna 1995 yhtiön listautuessa pörssiin. Vuonna 1998 Neste kuitenkin yhdistettiin Imatran Voiman kanssa, jolloin syntyi Fortum. Tämä yhdistetty sähkö- ja öljyalan yritys toimi sellaisenaan seitsemän vuoden ajan, minkä jälkeen öljy erkani omaksi Neste Oil -nimiseksi yrityksekseen ja listautui pörssiin sillä nimellä. Nykyinen pörssihistoria siis alkaa vuodesta 2005. Nykyisen nimen Neste yritys otti käyttöön vuonna 2015.

Neste osake pörssissä

Ensimmäiset 10 vuotta Neste osake vietti alle 10 eurossa. Tämän jälkeen kurssi on noussut vakaasti, ja vuoden 2020 kynnyksellä sen arvo oli jo noin 40 euroa. Saman vuoden notkahduksen jälkeen on käynyt roimassa nousussa yltäen jopa yli 60 euroon. Kyse on siis ilman muuta ollut yhdestä Helsingin pörssin arvostetuimmista osakkeista. Sittemmin on tapahtunut uutta kurssilaskua, mutta myös nousua – ei kuitenkaan aivan ennätyslukemien tasolle. Vuosien varrella trendi on kuitenkin ollut nouseva, mikä kiinnostaa erityisesti pitkän aikavälin sijoittajia.

Neste on perinteisesti ollut vahva yhtiö, mutta sekään ei ole immuuni maailmantilanteen muutoksille. 2020-luvulla maailma on ollut myllerryksessä, ja kurssilaskujakin on nähty. Tulevaisuuden ennustaminen on luonnollisesti erittäin vaikeaa, jopa mahdotonta, ja kun lisäksi sota Euroopan alueella luo epävarmuutta toimialasta riippumatta, ei liian pitkälle meneviä ennustuksia voi tehdä. Uudistuvat polttoaineet ovat joka tapauksessa väistämätön osa tulevaisuutta, joten kysyntää yrityksen tuotteille on tällä hetkellä ja takuuvarmasti on jatkossakin.

Sijoittaako vai ei?

Aivan alkajaisiksi on todettava, että sijoittaminen on täysin jokaisen oma päätös. Alalla on runsaasti vinkkejä ja näkemyksiä, joita voi toki käyttää tukena, mutta lopulta jokainen päätös on tehtävä itse omalla vastuulla. Ei siis kannata heittäytyä muiden näkemysten varaan, vaan tutkia sijoituskohdetta itse huolellisesti.

Hyvä uutinen on, että informaatiota on tarjolla runsaasti. Neste osake on arvokas ja siksi kiinnostava, joten sen kaupankäyntiin liittyvää keskustelua löytyy monista eri paikoista. Omaa näkemystään voi syventää esimerkiksi alan uutislähteitä, blogeja ja podcasteja seuraamalla. Pörssikurssit kannattaa luonnollisesti tarkistaa. Erilaisten tunnuslukujen tulkitseminen vaatii jonkin verran perehtyneisyyttä, joten vasta-alkajien kannattaa tutustua alan olennaisiin termeihin ja mittareihin rauhassa ennen suurten liikkeiden tekemistä.

Kuten monet jo varmasti tietävät, fossiiliset polttoaineet alkavat pikkuhiljaa siirtyä menneisyyteen. Neste osake ei kuitenkaan ole muuttumassa muinaismuistoksi, sillä yritys panostaa runsaasti muun muassa uusiutuvan dieselin kehityksen ja valmistukseen. Tässä mielessä Neste on hyvin ajan hermolla, ja kaikki edellytykset mielenkiintoisena sijoituskohteena säilymiseen ovat olemassa. Uusiutuvat polttoaineet takuuvarmasti kasvattavat merkitystään entisestään tulevina vuosina ja vuosikymmeninä, joten parhaassa tapauksessa Nesteen tulevaisuus voi olla hyvinkin valoisa. Mikään ei kuitenkaan ole varmaa, joten asiantuntevan sijoittajan on seurattava alan kehitystä tarkasti.