Valuuttamuunnokset ovat aiheuttaneet matkailijoille päänvaivaa jo pitkään. Vaikka nykypäivänä onkin olemassa monenlaisia helppoja sovelluksia, joilla valuutan muuntaminen onnistuu vain muutamassa sekunnissa, valuuttojen arvot muuttuvat koko ajan.
Euro on yksi maailman vahvimmista valuutoista. Valuuttakursseista johtuen euro voi olla yhdessä maassa huomattavasti arvokkaampi kuin toisessa. Ja kun puhutaan autokaupoista, valuuttakurssilla voi olla uuden auton hintalapussa merkittävä rooli. Mutta kannattaako auto ostaa toisella valuutalla? Ja mitä auton tuonnissa Suomeen tulee ottaa huomioon?
Auton ostaminen toisella valuutalla
Suomi on hintatasoltaan yksi Euroopan kalleimmista maista. Korkeat hinnat heijastuvat toki palkkatasoon, sillä Suomessa mediaanipalkka on yli 3 000 euroa, kun taas esimerkiksi Espanjassa sama lukema on noin 1 500 euroa, eli puolet suomalaisen mediaanipalkasta.
Kun puhutaan automarkkinoista, suomalaiselle auton ostaminen ulkomailta voi olla edullisempaa. Euroon siirtyminen on kuitenkin johtanut siihen, että monissa euromaissa hintataso on noussut. Monissa muissa kohteissa ulkomaalaisille voidaan puolestaan tarjota mahdollisuus maksaa useammalla eri valuutalla, mutta paikallisella valuutalla maksaminen tulee yleensä edullisemmaksi.
Valuuttakurssilla pelattaessa myös auton hinnassa voi säästää jopa useita satoja euroja, mutta nyt kysymys kuuluu, kannattaako auton ostaminen toisella valuutalla?
Maakohtaiset erot
Auton ostossa kannattaa huomioida, miten hyvin kyseistä mallia on saatavilla Suomessa. Harvinaisessa mallissa varaosia ei välttämättä ole hyvin saatavilla ja ne joudutaan tilaamaan ulkomailta, jolloin auton huolto voi koitua kalliiksi.
Jos suunnitelmissa on ostaa auto ulkomailta, tällöin kannattaa tehdä hieman taustatutkimusta ja etsiä malli, jolle löytyy kysyntää myös Suomessa. Näin varmistetaan, että kaikki tarvittavat varaosat, oli se sitten kiertokanki varaosat tai muu varaosa, löytyvät mahdollisimman helposti, myös käytettynä.
Tämä johtuu siitä, että eri maissa myytävillä autoilla voi olla eroja, vaikka automalli olisikin sama, sillä autonvalmistajat valmistavat autoja eri markkinoille esimerkiksi paikallisen kysynnän ja maakohtaisten säädösten mukaan.
Auto EU:sta vai EU:n ulkopuolelta?
Sillä on suuri merkitys, ostaako auton EU:sta vai EU:n ulkopuolelta. EU:ssa on yhä harvinaisempaa törmätä valuuttaan, joka ei olisi euro. Jäljellä olevia valuuttoja ovat Ruotsin ja Tanskan kruunu, Tšekin koruna, Puolan zloty, Unkarin forintti, Romanian leu ja Bulgarian leva. Euromaiden ulkopuolella valuuttakurssien vertailua voi kuitenkin käyttää hyväksi auton ostossa.
Tärkein ero EU:n sisältä ja EU:n ulkopuolelta ostetun auton tuomisessa Suomeen on auton tullaus. EU:n ulkopuolelta ostetusta autosta täytyy maksaa autoveron lisäksi arvonlisävero ja mahdollinen tullimaksu, jotka voivat nostaa auton hintaa, vaikka ostohinta olisikin ollut huomattavasti edullisempi.
Lisäksi ulkomailta hankitun auton tuonnissa Suomeen täytyy ottaa huomioon se, haluaako autolla ajaa Suomessa ennen ensirekisteröintiä. Suomessa ulkomaalaisen auton tulee olla rekisteröity EU- tai ETA-maahan, muussa tapauksessa autolle täytyy hakea siirtolupaa. Autolle tulee tehdä myös käyttöönottoilmoitus Verohallinnolle. Siirtolupaa voi hakea katsastusasemalta.
Jos autolla ei saa ajaa Suomessa, auto tulee tuoda Suomeen esimerkiksi trailerilla tai muulla kuljetuksella. Tämäntyyppinen kuljetus voi olla todella hintava ja nostaa omalta osaltaan toisella valuutalla ostetun auton todellista hintalappua.
Fiksua sijoittamista vai hutiostos?
Onko auton ostaminen ulkomailta toisella valuutalla parempi sijoitus kuin auton osto Suomesta? Lyhyt vastaus kysymykseen on kyllä ja ei. Kyllä siksi, että auton varsinainen myyntihinta on mitä todennäköisemmin vastaavaa suomalaista myyntihintaa edullisempi erityisesti, jos auton ostaa euroon nähden heikommalla valuutalla.
Samalla on otettava huomioon, että ulkomailta ostettua autoa ei voi vain ajaa Suomeen ja ottaa käyttöön kuin minkä tahansa Suomesta ostetun auton. Erityisesti EU:n ulkopuolelta tuotuihin autoihin liittyy erilaisia lisämaksuja, jotka voivat nostaa auton todellista hintalappua merkittävästi. Tärkeintä onkin ottaa oma aikansa kustannusten ja auton maahantuonnista kertyvän vaivannäön vertailuun, ja tehdä päätökset tämän pohjalta.