Cardano

Monet puhuvat Cardanosta kryptovaluuttana, vaikka sitä se ei itse asiassa ole. Kyseessä on ohjelmointialusta, joka on kilpailijana esimerkiksi Ethereumille, Tronille ja EOS:lle. Sen oma token on nimeltään ADA. Tämä ohjelmointialusta pyrkii kuluttamaan mahdollisimman vähän sähköä, ja siksi se on yksi ekologisimmista kryptovaluutoista. Kuitenkin vain aika näyttää, miten se onnistuu tavoitteessaan. ADA token ei ole perinteinen kryptovaluutta, vaan se on täysin oma universuminsa. Sen kehittäminen aloitettiin jo vuonna 2015, ja markkinoille se saapui vuonna 2017. Sillä on sama perustaja kuin Ethereumilla, eli Charles Hoskinson.
Sisällysluettelo
Mitä Cardano (ADA) on?
Cardano on ohjelmointialusta, jonka tuottama virtuaalinen valuutta on nimeltään ADA token. Koska sillä on sama perustaja kuin Ethereumilla, näillä kahdella on hyvin paljon yhteistä. Silloin kun lohkoketjuun kohdennetaan ADA tokenin siirto, ei kolmannen osapuolen varmennusta tarvita. Ohjelmointialustan sisäisissä toiminnoissa se toimii välittäjänä, ja Cardanon ADA valuutalla maksetaan kaikki tästä koituvat kulut. Valuuttaa ei siis louhita millään lailla.
ADA token käyttää hyväkseen varaintodistusprotokollaa. Siitä voi ostaa osuuden siten, että käyttäjä tallentaa niin sanottuja ADA-rahakkeita, jonka jälkeen palkinnoksi maksutapahtumien varmentamisesta saadaan ADA tokenia. Tähän ei siis tarvita minkäänlaisia integroituja piirejä, jotka tunnetaan paremmin nimellä ASIC. Tämä taas tarkoittaa sitä, että rahaa säästyy huomattavasti, sillä niitä ei tarvitse käyttää laitteiden, sähkön tai jäähdytyksen investoimiseen.
Cardanon kurssi ja historiallinen kehitys
ADA listattiin pörssiin ensimmäisen kerran syksyllä 2017. Sen kurssi lähti nopeasti nousuun, ja sen hinta nousi alle 0,03 dollarista yli 1 dollariin tammikuussa 2018. Nopea nousu johtui sen hetkisestä kryptovillityksestä, sillä kryptovaluutat olivat yleisesti ottaen nousseet juuri suureen suosioon. Vuosien 2018-2020 välillä kryptomarkkinoiden romahdus painoi myös ADA:n hinnan alas. Alimmillaan se kävi jopa 0,02 dollarin tasolla. Kryptomarkkinat kuitenkin lähtivät uuteen nousuun vuonna 2021, mikä vaikutti positiivisesti myös ADA tokeniin. Kaikkein suurin hinta valuutan historiassa saavutettiin syyskuussa 2021, jolloin hinta nousi lähes 3,10 dollariin.
Vuosien 2022 ja 2023 välillä sen hinta laski takaisin alle 0,40 dollarin, ja vaihteli sen jälkeen välillä 0,24–0,50 USD. Paria vuotta myöhemmin vuosien 2024 ja 2025 välillä sen ekosysteemi on kasvanut esimerkiksi DeFi, NFT:t, Mithril-teknologian ansiosta. Kurssi on vaihdellut noin 0,50–0,70 USD välillä alkuvuodesta 2025, ja se näyttää olevan tällä hetkellä melko vakaa.
Teknologia ja ekosysteemin kehitys
Cardano on lohkoketjualusta, joka erottuu joukosta tieteellisellä lähestymistavalla. Sen kehitystä ohjaa IOHK, joka on rakentanut alustan vaiheittain viiden eri kehitysvaiheen kautta, alkaen perustason infrastruktuurista, eli Byron, aina tulevaan hajautettuun hallintomalliin, eli Voltaire. Lohkoketjualustan käyttämä Proof of Stake -algoritmi on akateemisesti todennettu, ja sen älysopimusjärjestelmä, eli Plutus, tarjoaa tietoturvaa. Skaalautuvuutta edistetään sellaisilla teknologioilla kuin Hydra ja Mithril, jotka mahdollistavat nopeat ja kevyet siirrot ilman, että ketju ylikuormittuu.
Vuosien varrella Cardanon ekosysteemi on kasvanut esimerkiksi DeFi-, NFT- ja identiteettisovelluksiin. DeFi-alustat, kuten Minswap ja Liqwid tuovat lohkoketjuun mukaan rahoituspalveluita, kun taas NFT-projektit hyötyvät sen edullisista siirtokuluista. Taustalla on myös vahva yhteisö, joka osallistuu sen kehitykseen Project Catalystin kautta, jossa käyttäjät voivat ehdottaa ja äänestää rahoitettavista projekteista. Tulevaisuudessa sen tavoitteena on olla täysin itsehallinnoitu ja yhteensopiva muiden lohkoketjujen kanssa, jotta se voi tarjota hyvin skaalautuvan ja kestävän lohkoketjualustan sovelluksille ympäri maailmaa.
Yrityksestä lyhyesti
Input Output Global, eli lyhyemmin IOG, on vuonna 2015 perustettu teknologiayritys, joka keskittyy lohkoketjujen tutkimukseen ja kehitykseen. Yrityksen perustaja on Charles Hoskinson, joka ei ole aivan ensimmäistä kertaa tekemissä kryptovaluuttojen kanssa, sillä hän on myös yksi Ethereumin alkuperäisistä kehittäjistä. IOG:n päätavoitteena on ollut rakentaa turvallisia ja skaalautuvia järjestelmiä, jotka sopivat kehittyville markkinoille. Yritys on vastuussa Cardanon lohkoketjun kehityksestä, ja se tunnetaan akateemisesti vahvasta, tieteellisestä lähestymistavastaan erilaisiin teknologiaratkaisuihin.
Kuinka ostaa Cardanoa (ADA)?
Tämän valuutan ostaminen onnistuu lukuisilta eri kauppapaikoilta netissä. Ostoprosessi vaihtelee kauppapaikan mukaan, mutta se menee suurin piirtein näin:
Luo tili sivustolle.
Vahvista oma henkilöllisyytesi.
Tee talletus luomallesi tilille esimerkiksi tilisiirtona.
Osta ADA tokenia ja säilytä sitä joko pörssissä tai sen omassa lompakossa.
Parhaat paikat ostaa Cardanoa
Netistä löytyy lukuisia eri kauppapaikkoja, joista voi ostaa ADA tokenia. Aloittelevan kryptovaluuttojen ostajan voi olla hankalaa löytää itselleen sopiva kauppapaikka. Siksi olemme listanneet tähän alle muutamia suosituimpia paikkoja, joista tätä valuuttaa voi ostaa.
Tässä ovat parhaat paikat ostaa ADA tokenia:
Binance: Alhaiset kulut ja paljon ominaisuuksia.
Coinbase: Erittäin helppokäyttöinen, joten sopii myös aloittelijoille.
Kraken: Hyvämaineinen kauppapaikka, jolla on loistava asiakastuki.
Northcrypto Suomi: Suomalainen kauppapaikka, jossa on saatavilla myös suomenkielistä asiakastukea.
Bitpanda: Nopeat SEPA-siirrot ja helppokäyttöinen mobiilisovellus.
Tärkeät asiat huomioitavaksi Cardanoa ostaessa
Kun lähtee ostamaan kryptovaluuttaa, ei kannata olla liian hätäinen, vaan on tärkeää huomioida muutama seikka. Tässä on asiat, jotka kannattaa huomioida ennen ostamista:
Käytä vain luotettavia pörssejä ja suojaa oma tilisi kaksivaiheisella tunnistautumisella.
Pitkäaikaista säilytystä varten kannattaa käyttää omaa kryptolompakkoa, eikä jättää varoja pörssiin.
Huomioi siirto- ja nostokulut, sillä ne voivat vaihdella hyvin merkittävästi eri alustoilla.
ADA:n hinta vaihtelee koko ajan. Älä siis sijoita siihen yhtään enempää kuin olet valmis menettämään.
Suomessa kryptojen myyntivoitot ovat aina verotettavaa pääomatuloa. Pidä siis kirjaa ostoista ja myynneistä.
Cardano sijoitusmahdollisuudet
Sijoituskohteena ADA token sopii sekä pitkäaikaisille sijoittajille että aktiivisemmille käyttäjille. Sen tekninen kehitys, vahva yhteisö ja Proof of Stake -malli tekevät siitä kiinnostavan vaihtoehdon sijoittajien keskuudessa. Tarkastellaanpa seuraavaksi tarkemmin, millaisia sijoitusmahdollisuuksia se oikein tarjoaa.
HODLaus ja pitkäaikainen sijoittaminen
Monet näkevät ADA:n pitkäaikaisena sijoituskohteena, joka voi hyötyä sen kasvavasta ekosysteemistä ja teknologian kehityksestä. Pitkäaikainen säilytys, eli HODL, on yleistä erityisesti niille, jotka uskovat lohkoketjun tulevaan käyttöönottoon esimerkiksi rahoituksessa.
Staking tuo passiivista tuottoa
ADA:n omistajat voivat ansaita passiivista tuloa osallistumalla verkon ylläpitoon. Tämä onnistuu helpoiten omasta lompakosta käsin, kuten Daedalus tai Yoroi, ja sen vuosituotto on usein 3–5 % välillä. Se ei sido varojasi mihinkään, ja niitä voi käyttää tai siirtää milloin tahansa.
Lyhyen aikavälin kaupankäynti
Kokeneemmat kryptomarkkinoiden seuraajat voivat hankkia ADA tokenia myös lyhytaikaiseen käyttöön. Tällöin käyttäjä siis pyrkii hankkimaan valuuttaa päivän alhaisimmalla hinnalla ja myymään sen korkeimmalla hinnalla, jolloin hän tekee voittoa lyhyellä aikavälillä. Tämä sopii vain niille, jotka osaavat analysoida markkinoita ja kurssikehitystä sekä hallita sen sisältämiä riskejä.
Miten Cardanoa säilytetään turvallisesti?
Jos aiot hankkia ADA:a ja haluat säilyttää sitä pidemmän aikaa, kannattaa aina harkita sen siirtämistä kryptolompakkoon pörssistä. Kryptolompakossa se on nimittäin aina paremmassa turvassa kuin pörssissä. Lompakoita löytyy monenlaisia, joten käymme tässä läpi niistä suosituimpia.
Daedalus: Valuutan oma virallinen lompakko, joka lataa koko lohkoketjun. Se on erittäin turvallinen, mutta vaatii enemmän tilaa ja tehoa koneelta.
Yoroi: Kevyt selain- ja mobiililompakko, jonka käyttäminen on helppoa ja nopeaa.
Typhon, Eternl ja Flint: Myös suosittuja kevyitä lompakoita ADA:n ja NFT:iden hallintaan.
Ledger Nano S/X ja Trezor: Suosittuja kylmälompakoita, jotka säilyttävät ADA:t offline-tilassa.
Cardano ja verotus
Suomessa kaikkien kryptovaluuttojen käyttöä verotetaan pääsääntöisesti pääomatuloina. Verovelvollisuus syntyy, kun valuuttaa myydään, vaihdetaan, käytetään maksuvälineenä tai sen avulla saadaan tuloja, kuten staking-tuottoja. Joudut maksamaan veroja, jos:
Myyt valuuttaa ja saat voittoa. Siitä maksetaan pääomatuloveroa, joka on 30 % alle 30 000 €:n osalta ja 34 % yli menevältä osalta.
Vaihdat valuuttaa toiseen kryptovaluuttaan.
Käytät valuuttaa maksuvälineenä.
Saat valuutan avulla esimerkiksi Staking-tuottoja.
Cardanon tulevaisuuden näkymät ja potentiaali
Tämän kryptovaluutan ja ohjelmointialustan tulevaisuus näyttää erittäin positiiviselta sen kasvavan ekosysteemin ansiosta. Alustan kehitystä ohjaa selkeä monivaiheinen suunnitelma, jossa seuraava merkittävä etappi on Voltaire-vaihe. Se tarkoittaa siirtymistä täyteen hajautettuun hallintoon, jossa käyttäjät päättävät ketjun suunnasta demokraattisesti. Sijoittajien näkökulmasta katsottuna se on myös erittäin potentiaalinen sijoituskohde. Kannattaa kuitenkin olla kartalla esimerkiksi kryptovaluuttojen suosion kasvusta, sillä se on yleensä nostanut myös ADA:n markkina-arvoa roimasti ylöspäin.
UKK
Kyseessä on kolmannen sukupolven lohkoketjualusta, joka keskittyy toiminnassaan skaalautuvuuteen, kestävyyteen ja tieteellisesti perusteltuun kehitykseen. Se eroaa monista muista kryptovaluutoista sillä, että se käyttää akateemisesti todennettua Proof of Stake -konsensusalgoritmia ja vaiheittaista kehitysmallia.
Voit ostaa sitä turvallisesti luotettavista kryptopörsseistä, kuten Binance, Coinbase tai suomalainen Northcrypto. Jos haluat säilyttää valuuttaa pidemmän ajan, sinun kannattaa siirtää se kryptolompakkoon.
Se voi vaikuttaa kryptovaluuttamarkkinoihin tulevaisuudessa tarjoamalla skaalautuvia ja kestäviä ratkaisuja, erityisesti älysopimusten ja hajautettujen sovellusten osalta.