Siirry suoraan sisältöön

Dogecoin kurssi

Dogecoin kurssi

Dogecoin on eittämättä yksi hauskimmista kryptovaluutoista, mitä on olemassa. Se luotiin alun perin huumorimielessä, mutta sen ympärille rakentui hyvin nopeasti vahva yhteisö. Tämä porukka pitää yllä kiinnostusta Dogecoinia kohtaan. Yksi kryptovaluutan suurimmista vetovoimatekijöistä on se, miten sen kurssi kehittyy. Dogecoinin kohdalla kurssi on ollut täynnä dramaattisia nousuja ja laskuja. Tässä artikkelissa pureudutaan Dogecoiniin historiaan, kurssikehitykseen ja siihen, mikä sen arvoon vaikuttaa. Käsittelyyn otetaan myös Dogecoinin tulevaisuuden näkymät ja kysymys siitä, kannattaako siihen sijoittaa.

Mikä on Dogecoin?

Dogecoin (DOGE) on avoimeen lähdekoodiin perustuva kryptovaluutta. Se lanseerattiin vuonna 2013 huumoriprojektina. Sen perustajat, ohjelmoijat nimeltä Billy Markus ja Jackson Palmer, halusivat luoda kevyemmän ja hauskemman vaihtoehdon Bitcoinille. Dogecoinin logo, Shiba Inu -rotuinen koira, pohjautuu suosittuun internet-meemiin. Tämä meemi teki valuutasta helposti tunnistettavan ja vähemmän vakavan vastakohdan asiallisemmin otettaville kryptovaluutoille. Meemissä koira poseeraa ilmeikkäästi, ja kuvien päälle on lisätty sarjakuvamaisella fontilla kirjoitettuja, kieliopillisesti tahallaan kömpelöitä englanninkielisiä fraaseja, kuten: such wow,” ”very amaze” ja ”so doge.

Alun perin Dogecoin ei ollut ollenkaan tarkoitettu vakavasti otettavaksi sijoitusvälineeksi. Siihen liittyvän yhteisöllisen elementin ansiosta sen suosio kasvoi kuitenkin nopeasti. Dogecoinia käytettiin erityisesti mikrotransaktioissa, kuten internetin sisällöntuottajien tippaamiseen Redditissä ja Twitterissä.

Dogecoinin isoin ero Bitcoiniin verrattuna on sen inflaatioluonne. Dogecoinilla ei ole tarjontakattoa. Tämä tarkoittaa sitä, että uusia Dogecoineja syntyy jatkuvasti louhinnan kautta, mikä lisää sen kokonaismäärää markkinoilla. Bitcoinin tarjonta on sen sijaan rajoitettu 21 miljoonaan kolikkoon. Tutustu Bitcoin kurssiin täällä, jos mietit, kumpi kiinnostaa sinua enemmän.

Dogecoin (DOGE) kurssi – historiallinen kehitys

Dogecoinin kurssihistoria on täynnä draamaa. Vuodet 2013–2020 olivat Dogecoinille suhteellisen tasaisia: sen arvo pysyi alhaisella tasolla, vain murto-osissa dollarisentistä. Yhteisönsä keskuudessa se oli kuitenkin suosittu, erityisesti pienissä maksutapahtumissa ja hyväntekeväisyysprojekteissa. Tällainen projekti oli esimerkiksi Jamaikan kelkkailujoukkueen tukeminen vuoden 2014 talviolympialaisissa.

Todellinen muutos koettiin vuonna 2021. Silloin Dogecoin sai valtavaa julkisuutta. Tammikuussa 2021 Reddit-käyttäjät alkoivat nostaa Dogecoinin arvoa osana ”meme-sijoittamista”, joka kohdistui myös osakkeisiin, kuten GameStopiin. Samanaikaisesti Tesla-yhtiön toimitusjohtaja Elon Musk julkaisi Twitterissä useita viestejä Dogecoiniin liittyen, mikä lisäsi sen kysyntää valtavasti.

Huhtikuussa 2021 oltiin siinä tilanteessa, että Dogecoinin kurssi nousi ennätykselliseen 0,70 dollariin, Tämä merkitsi siis tuhansien prosenttien arvonnousua vain muutamassa kuukaudessa. Kuten kryptojen kohdalla usein käy, tämäkään historiallinen huippu ei kestänyt pitkään. Hinta alkoi kääntyä laskusuuntaan, kun markkinoiden yleinen sentimentti muuttui, ja sijoittajat ottivat voittoja. Tuolloin koetun kaltaista huippua Dogecoin ei ole sittemmin saavuttanut.

Dogecoin kurssi tänään

Kurssi vaihtelee päivittäin kryptomarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan mukaan. Se on tänään erilainen kuin se oli eilen, ja huomisesta ei koskaan tiedä. Päivään mahtuvat hintavaihtelut voivat olla todella merkittäviä. Tämä johtuu kryptomarkkinoiden yleisestä volatiliteetista ja siitä, että Dogecoinin hinta on altis ulkoisille vaikutuksille. Näitä ovat esimerkiksi sometrendit ja markkinasentimentit.

Dogecoinin kurssi liittyy myös laajempiin kryptomarkkinoiden liikkeisiin. Kun Bitcoin ja Ethereum nousevat, se saattaa tuoda lisää sijoittajia myös Dogecoinille. Vastaavasti yleinen markkinalasku voi painaa sen hintaa alaspäin.

Dogecoinin kurssikehitys

Dogecoinin kurssin kehittyminen seuraa aika paljon markkinoiden yleistä kiinnostusta meemikulttuuriin ja yhteisölähtöisiin projekteihin. Toisin kuin vaikkapa kilpailijallaan Ethereumilla, sillä ei ole ansioluettelossaan teknologisia innovaatioita. Uskollisen yhteisönsä ja julkisuudesta tuttujen henkilöiden tuen ansiosta se on kuitenkin pysytellyt tunnettuna.

Vuoden 2021 hinnannousun jälkeen kurssi on laskenut, mutta onnistunut säilyttämään tietyn vakauden moniin muihin meemikolikoihin verrattuna.

Dogecoinin markkina-arvo

Tämän meemikolikon markkina-arvo vaihtelee päivittäin sen kurssin ja liikkeellä olevan kolikoiden määrän perusteella. Markkina-arvo on tärkeä mittari, joka kertoo kryptovaluutan volyymistä suhteessa muihin markkinoilla oleviin valuuttoihin. Huippuaikoinaan vuonna 2021 Dogecoinin markkina-arvo ylitti 80 miljardia dollaria, minkä ansiosta se ponnisti yhdeksi suurimmista kryptovaluutoista.

Vaikka Dogecoinin markkina-arvo on sittemmin laskenut, se on usein taiteillut kymmenen suurimman kryptovaluutan joukossa. Tämä on osoitus siitä, että Dogecoinilla on edelleen vankka asema markkinoilla, vaikka arjen maksuvälineenä se ei ylläkään esimerkiksi Bitcoinin tasolle.

Miten Dogecoinin arvo muodostuu?

Dogecoinin arvo muodostuu markkinoiden kysynnän ja tarjonnan perusteella. Arvoon vaikuttavat erittäin monet tekijät, kuten:

  • Kryptomarkkinoiden yleinen tila: kun kryptovaluuttojen kysyntä kasvaa, myös Dogecoinin arvo nousee.

  • Sosiaalisen median vaikutus: Elon Muskin kaltaiset julkisuuden henkilöt voivat vaikuttaa merkittävästi Dogecoinin kysyntään.

  • Yhteisön tuki: Dogecoinin oma vahva yhteisö auttaa pitämään sen kiinnostavana sijoituskohteena.

  • Makrotaloudelliset tekijät: korkojen nousu, inflaatio ja maailmanlaajuiset talouskriisit voivat vaikuttaa sijoittajien halukkuuteen ottaa riskejä kryptovaluuttojen suhteen.

Miten Dogecoinin hinta määräytyy?

Dogecoinin hinta määräytyy ensisijaisesti kryptovaluuttapörsseissä. Niissä käyttäjät voivat ostaa ja myydä sitä. Näiden pörssien hinnoittelu perustuu kysynnän ja tarjonnan väliseen suhteeseen, joten hinnat voivat vaihdella hieman eri palveluissa.

Dogecoinin hinnanmäärityksessä tärkeää roolia näyttelee myös markkinalikviditeetti eli se, kuinka paljon Dogecoinia ostetaan ja myydään päivittäin. Suurempi kaupankäyntivolyymi tekee hinnasta vakaamman, kun taas alhainen volyymi voi johtaa jättiläismäisiin heilahteluihin.

Dogecoinin vahvuudet ja heikkoudet

Seuraavassa tämän suositun meemikolikon hyviä ja huonoja puolia. Molempia siis löytyy, kuten minkä tahansa kryptovaluutan kohdalla.

Vahvuudet

  • Dogecoinilla on vahva yhteisö, joka tukee sen kehitystä ja käyttämistä.

  • Alhainen transaktiokustannus tekee siitä houkuttelevan mikrotransaktioihin.

  • Dogecoinin tunnettuus ja mediahuomio tuovat lisää käyttäjiä ja sijoittajia.

Heikkoudet

  • Dogecoinin inflaatioluonne voi heikentää sen pitkäaikaista arvoa.

  • Teknologisesti Dogecoin on jäljessä monia muita kryptovaluuttoja.

  • Hinnan suuri volatiliteetti tekee siitä riskialttiin sijoituskohteen.

Dogecoin kurssi

Miltä Dogecoinin tulevaisuus näyttää?

Dogecoinin tulevaisuus riippuu sen käyttäjäkunnan ja kehittäjätiimin toimista. Yhtä paljon se riippuu kryptomarkkinoiden yleisestä kehittymisestä. Jos Dogecoinia kehitetään teknologisessa mielessä, ja sen käyttö laajenee maksuvälineenä, sen arvo voi kasvaa. Julkisuuden henkilöiden sille osoittama tuki voi myös vaikuttaa merkittävästi sen näkyvyyteen tässä hetkessä ja tulevaisuudessa: jos maailman muut tapahtumat vievät kaiken huomion, pieni Dogecoin voi jäädä vähemmälle huomiolle.

Kannattaako ostaa?

Dogecoinin ostaminen voi olla jossain määrin kannattavaa, jos uskoo sen tulevaisuuden mahdollisuuksiin. On kuitenkin ymmärrettävä Dogecoin olevan korkean riskin sijoituskohde. Dogecoin-sijoittajana tulisi olla valmis isoihin hintavaihteluihin ja sijoittaa vain sen verran, miten paljon on valmis menettämään.

Dogecoinin verotus Suomessa

Suomessa Dogecoinin myynti ja vaihto muihin valuuttoihin katsotaan verotettavaksi pääomatuloksi. Jos myyt Dogecoinia voitolla, voitosta maksetaan pääomatuloveroa. Lisäksi kryptovaluutan käyttö esimerkiksi tuotteiden ja palveluiden maksamiseen voi olla verotettavaa, jos käytetyn kryptovaluutan arvo on noussut. Sijoittajana tulee siis pitää tarkkaa kirjaa kaikista transaktioista.