Siirry suoraan sisältöön

eToro kokemuksia

eToro on erittäin suosittu sosiaalisen kaupankäynnin alusta. Sen myötä sijoittamisesta ja kaupankäynnistä on tullut piirun verran helpompaa ja saavutettavampaa.

eTorossa kiinnostavinta on se, että voi lukea muiden käyttäjien analyyseja, näkemyksiä ja kokemuksia sijoituskohteista. Näitä kommentteja kannattaa tarkastella mielenkiinnolla, mutta myös kriittisellä otteella. Ne tuppaavat yleensä heijastelemaan kommentoijan omaa sijoitusasemaa, eli onko hän ostanut vai myynyt osaketta lyhyeksi. Näiden kommenttien lisäksi onkin hyvä tarkistaa myös tilastoja ja analyytikoiden suosituksia eToron ”Tilastot” ja ”Tutkimus” -välilehdiltä, jotta saa monipuolisemman kuvan kustakin kohteesta.

Mikä on eToro?

eToro perustettiin vuonna 2007. Sen päämaja on Limassolissa Kyproksella CySEC:n valvonnassa. Yrityksellä on konttorit myös Lontoossa ja Tel Avivissa. Alusta siis tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden käydä kauppaa monenlaisilla omaisuuserillä, kuten esimerkiksi osakkeilla, kryptovaluutoilla, hyödykkeillä, indekseillä ja ETF:illä. eTorossa on tarjolla laaja valikoima työkaluja pääomamarkkinoille sijoittamiseen.

eToron erityispiirre on se, että se toimii sosiaalisena kaupankäyntialustana. Ja mitä se sitten tarkoittaa? Sitä, että se mahdollistaa käyttäjien välisen vuorovaikutuksen, strategioiden jakamisen ja toisten käyttäjien kauppojen seuraamisen.

eToro

Osakkeiden ja muiden sijoitusinstrumenttien ostaminen ja hallussapito suositulla eToro-kaupankäyntialustalla on helppoa. eToro tarjoaa laajan valikoiman saatavilla olevia osakkeita, hyödykkeitä ja ETF-rahastoja. Klikkaa linkkiä ja avaa oma eToro-tilisi muutamassa minuutissa.

Mitä eToro tarjoaa palveluntarjoajana?

eToro tukee siis useita eri omaisuuseriä. Voit sijoittaa vaikkapa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin tai käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Ja mitä ovat hinnanerosopimukset (CFD)? Niissä ei sijoiteta suoraan ostettuun sijoituskohteeseen, vaan tämän hintaa seuraavaan sopimukseen. Tällä tavalla voi sijoittaa esimerkiksi yhdysvaltalaisiin ETF-rahastoihin tai muihin kohteisiin, joihin ei voi sijoittaa EU-alueella. Tällainen kaupankäynti mahdollistaa myös velkavivun hyödyntämisen, eli voi periaatteessa moninkertaistaa sijoituskohteensa hintaliikkeet – niin ylöspäin kuin valitettavasti myös alaspäin. CFD-kaupassa pystyy myös myymään sijoituskohteita lyhyeksi, eli silloin hyötyy sijoituskohteen hinnan laskusta.

Miksi sijoittaa eToron kautta?

eToron sosiaalinen kaupankäyntiominaisuus on yksi sen suurimmista vahvuuksista. Alusta mahdollistaa sen, että voi seurata ja kopioida menestyvien sijoittajien kauppoja reaaliajassa. Tämä ”CopyTrader”-ominaisuus tekee sijoittamisesta oppimisprosessin. Lisäksi eToron sosiaalinen verkosto mahdollistaa keskustelut muiden sijoittajien kanssa, mikä voi antaa ihan uusia näkökulmia omiin sijoituspäätöksiin. Käyttäjä voi esimerkiksi valita kauppiaita, joiden strategiat ja tuotot sopivat heidän omiin tavoitteisiinsa ja riskinsietokykyynsä. Tai sitten voi kokeilla jotain ihan uutta ja erilaista.

Onko sijoittaminen turvallista?

Kun valitsee eToron kaltaisen alustan. on tärkeää ymmärtää, että kaikessa sijoittamisessa on riski menettää rahaa. Tämä pätee aina, oli käytössä sitten mikä tahansa sijoituspalvelu.

eToron turvallisuus on kuitenkin vahva. Yritystä valvovat viranomaistahot kaikissa niissä maissa, joissa se toimii. Tämä antaa suojaa ja varmuutta sijoituksille.

Osakkeet, jotka ovat saatavilla eTorossa

Suurin osa sijoituksista, joita eTorossa tehdään, on osakkeita. eTorossa voi sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin, mutta myös moniin erilaisiin osakeindekseihin ja ETF:iin.

Kuten sanottu, eToron valikoima on laaja. Osakkeita on tarjolla monista pörsseistä, esimerkiksi Yhdysvalloista, Saksasta, Ranskasta, Englannista, Hong Kongista, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Ihan pieniä listattuja yrityksiä ei valikoimasta löydy, vaikka ne pitäisivät päämajaansa Yhdysvalloissa. Kuitenkin löytyy ne kaikista isoimmat, tunnetuimmat ja kenties mielenkiintoisimmat superyhtiöt. Löytyy esimerkiksi Applea, Microsoftia, Teslaa, Googlea ja Amazonia.

eToro kokemuksia

eToron hyvät ja huonot puolet

Alusta tarjoaa laajan valikoiman sijoituskohteita, mikä mahdollistaa monipuolisen salkun. Lisäksi eToron alhaiset kaupankäyntikulut tekevät siitä mukavan vaihtoehdon piensijoittajille.

Toisaalta eTorolla on myös omat haasteensa. Esimerkiksi nostomaksut voivat olla ikäviä, mikäli haluaisi tehdä useita nostoja. Lisäksi eToron sosiaalinen kaupankäyntiominaisuus voi johtaa siihen, että tekeekin päätöksiä liikaa toisten sijoittajien perusteella, vaikka olisi tärkeää tehdä myös omaa tutkimusta ja ymmärtää sijoitukset itse.

Kulut ja hinnasto

eToron parhaita puolia on sen edullisuus. eTorossa avausmaksu ja kaupankäynti osakkeilla ovat täysin ilmaisia. Osakkeet ja rahastot saa siis ilmaisin tai ainakin edullisin kaupankäyntikuluin. Tämä koskee kuitenkin vain suoraa osakekauppaa, eikä CFD-hinnanerosopimuksina listattuja yrityksiä. CFD-kaupoissa on kuluja, jotka vaihtelevat CFD-tyypin mukaan. Myös kryptovaluuttoihin sijoittamisesta peritään kaupankäyntikuluja.

Miten eTorossa ostetaan ja myydään osakkeita?

eTorossa kaupankäynti on ohjeita seuraamalla helppoa. Näet aina, oletko tekemässä kauppoja suoraan sijoituskohteella vai kenties CFD-hinnanerosopimuksella. eToro myös ilmoittaa aina todella selkeästi kaupasta syntyvät kulut. Ennen kuin pääset tähän kaupankäyntivaiheeseen, sinun on kuitenkin ensin avattava tili eToro-alustalle.

Tilin avaaminen eTorossa

Tilin voi avata eToroon ilmaiseksi. Kun seuraa sivuston ohjeita tarkkaan, tilin saa avattua aika helposti. Seuraavassa vielä lyhyesti selitettynä tilinavausprosessi.

Käyttäjän luominen

Ensimmäiseksi pitää luoda eToro-käyttäjä. Se tapahtuu sähköpostin antamisella sekä käyttäjätunnuksen ja salasanan valitsemisella. Käyttäjän luomisessa on mahdollista käyttää myös Google- tai Meta-käyttäjätiliä. Sinun pitää siis keksiä itsellesi käyttäjätunnus ja salasana. Lisäksi pitää hyväksyä käyttöehdot, riski-ilmoitus sekä tietosuoja- ja evästekäytännöt.

Henkilöllisyyden vahvistaminen

Tässä kohdassa on annettava pyydetyt tiedot itsestään. Lisäksi tiedustellaan monella eri kysymyksellä, millaista kokemusta on sijoittamisesta. Tässä kohtaa eToro arvioi, millainen sijoittaja olet, ja pyytää sinulta myös alustavaa sijoitussuunnitelmaa/strategiaa. Sinulta edellytetään myös vahvaa tunnistautumista sekä osoitetietojen osoittamista oikeaksi jollain tositteella.

Talletuksen tekeminen

Kun tili on vahvistettu, voi siirtyä tallettamaan rahaa. Rahan tallettaminen eToroon onnistuu helposti esimerkiksi Visa- tai Mastercard- maksukorteilla, Trustlylla verkkopankista, tilisiirrolla tai PayPalilla. PayPalilla tallettaminen ei onnistu ensimmäisellä kerralla.

Sijoituskohteen valitseminen

Kohde löytyy, kun käyttää eToron hakukenttäkohtaa tai tutustuu ”Etsi” -välilehdellä oleviin sijoitusideoihin eri kategorioista. Tämä kohta onkin nopea ja helppo, kunhan tietää, mitä etsii.

Ostaminen

Napsauttamalla oikeassa yläkulmassa olevaa ”Kauppa” -painiketta pääsee varsinaiseen kaupankäyntinäkymään. Jos halutaan ostaa osakkeita, valitaan ylhäältä ”Osta”. Jos halutaan sen sijaan myydä osakkeita lyhyeksi, valitaan ”Lyhyeksi”.

Tässä kohtaa voi valita myös vipuvaikutuksen, joka siis mahdollistaa CFD-sopimuksen tekemisen. Siinä tapauksessa sekä kurssinousut että -laskut tapahtuvat moninkertaisesti.

Pörssikurssit ja kasinotarjoukset- molemmat tarjoavat aikuisille omat etunsa

Sijoittajien kokemuksia

eToron palvelua on ollut monen kokemuksen mukaan todella helppo käyttää. Mitä tulee kuluihin, se myös yleensä voittaa monet kilpailijat. Se on monen mielestä ollut todella hyvä puoli.

Yksi haittapuoli, ainakin suomalaisen sijoittajan näkökulmasta, on se, että eTorolta löytyy vain noin 20 kotimaista osaketta. Lisäksi on harmillista, että ne harvat suomalaiset osakkeet ovat vain CFD-muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupankäyntikuluja tulee, eivätkä näiden osakkeiden tappiot edes ole vähennyskelpoisia verotuksessa.

Ikävä kokemus on myös se, että tilin varat ovat siis vain dollareissa. Tämä tarkoittaa sitä, että joutuu vaihtamaan valuuttaa, mikä aiheuttaa hieman lisäkuluja. Salkun arvokin menee sitten aina valuuttakurssien muutosten mukaan.

Kuinka verotus toimii?

Suomen verottaja tulkitsee CFD-kauppoja niin, että niistä mahdollisesti saatavat voitot ovat tavalliseen tapaan verollisia, ihan niin kuin normaalissa osakekaupassakin. Sen sijaan, jos CFD-kaupasta syntyy tappiota, ne eivät ole vähennyskelpoisia, toisin kuin osakkeet.

Tilin avaus yritykselle

Tilin avaaminen yritykselle pitäisi onnistua antamalla ensin normaalisti pyydetyt henkilötiedot. Sen jälkeen pitäisi lähettää viestiä eTorolle tilin muuttamiseksi yritystiliksi. Yritystiliä varten täytyy lähettää yrityksen osoitteen vahvistamiseksi jokin asiakirja, kuten vaikkapa laskutosite. Lisäksi on toimitettava ote yritysrekisteristä ja täytettävä muutaman sivun mittainen lomake.

UKK

eToroa pidetään yleisesti luotettavana sijoitusalustana. Se on säännelty useissa maissa ja se noudattaa tiukkoja tietoturvastandardeja. Lisäksi eToro on toiminut menestyksekkäästi jo pitkään ja se on saanut myös positiivista palautetta käyttäjiltään ympäri maailman.

eToro tarjoaa ilmaisen käyttöoikeuden alustalleen ja osakekaupankäyntiin. Kuitenkin tietyistä toiminnoista, kuten valuutanvaihdosta ja nostoista, voidaan periä pieniä maksuja. CFD-kaupoissa on kuluja, jotka vaihtelevat CFD-tyypin mukaan. Samoin kryptovaluuttoihin sijoittamisesta peritään pieniä kaupankäyntikuluja.

eToro perustettiin vuonna 2007, ja se on kasvanut yhdeksi maailman tunnetuimmista sosiaalisista sijoitusalustoista. Sen avulla käyttäjät voivat sijoittaa erilaisiin omaisuusluokkiin, kuten esimerkiksi osakkeisiin, kryptovaluuttoihin ja hyödykkeisiin.