Siirry suoraan sisältöön

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen – Hitti vai huti?

Kamux Oyj osake​

Sijoittaminen on hyvin mielekästä ja samalla kiinnostava tapa pyrkiä kartuttamaan omaisuutta. Lähes jokainen tietää mitä sijoittaminen on, vaikka kokemusta ei välttämättä aiheesta olisi. Nykyisin sijoittaminen jakautuu periaatteessa kolmeen osaan: osakkeisiin, asuntoihin sekä kryptovaluuttoihin – jokainen sijoituskohde on erilainen, eikä yksikään kohteista ole niin sanotusti varma kohde. Sellaista kun ei sijoittamisessa ole olemassa.  Nykyisin kryptovaluutat ovat kuitenkin onnistuneet saamaan sijoittajien kiinnostuksen ja samalla sijoittamisesta ovat kiinnostuneet myös he, joita sijoittaminen ei aiemmin kiinnostanut.

Sijoittajat nauttivat vapaa-ajastaan monella erilaisella tavalla. Joskus uuden sijoitusasunnon ostamisen jälkeen on mukava vain rentoutua sohvalla kahvikupin äärellä. Toiset nappaavat samalla käteensä kirjan, toiset katselevat elokuvia ja kolmannet pelaavat esimerkiksi netin rahapelejä. Vedonlyöjät voivat tarkistaa livetulokset ennen kuin jatkavat rennon illan viettoa – samalla elokuvien etsijät voivat pyrkiä löytämään uutta katsottavaa. Vaikka sijoittaminen ei yleensä ole fyysisesti mitenkään rasittavaa, on se kuitenkin usein henkisiä ponnisteluita vaativaa, minkä jälkeen rentoutuminen nousee tärkeään asemaan.

Tässä artikkelissa on kuitenkin tarkoituksena pohtia kryptovaluuttoja sijoituskohteena, joten käykäämme seuraavaksi läpi kohteen hyvät ja huonot puolet. Samalla voimme pyrkiä pohtimaan, että miten kryptovaluutat eroavat muista sijoituskohteista, joita markkinoilla on. Luettuasi tämän artikkelin, tiedät huomattavasti paremmin, ovatko kryptovaluutat tulevaisuuden hitti vai huti.

Erilaisia sijoituskohteita – Miten kryptovaluutat pärjäävät muille kohteille

Ei ole olemassa varmaa sijoituskohdetta, vaikka asuntoihin sijoittamista on tyypillisesti pidetty kaikkein turvallisimpana tapana. Vuosi 2022 on kuitenkin opettanut, että asuntoihin sijoittaminen ei välttämättä ole aina ja kaikissa tilanteissa turvallista, sillä myös kokonaiset taloyhtiöt voivat mennä konkurssiin – tuolloin asuntojen arvot voivat helposti laskea nollaan ja sijoittajat menettävät kaiken. Tämä voi tulla monille yllätyksenä, sillä asuntoihin sijoittaminen nähdään perinteisesti hyvin turvallisena tapana sijoittaa. On hyvin harvinaista – mutta ei kuitenkaan tavatonta – että asuntoyhtiö menisi konkurssiin.

Osakkeisiin sijoittaminen koetaan myös kohtalaisen turvalliseksi kohteeksi, jos markkinat ovat tuttuja. On kuitenkin selvää, että osakkeissa voivat arvot muuttua ja sijoittaja voi tehdä voittoa tai jäädä nuolemaan näppejään. Osakkeiden arvot muuttuvat kuitenkin kohtalaisen hitaasti ja ammattitaitoiset sijoittajat osaavat tulkita markkinoista, että millaiselta osakkeiden tulevaisuus vaikuttaa. On todennäköistä, että suurten yritysten osakkeet eivät muutu arvottomiksi ja pienempien yritysten osakkeet saattavat olla suuri riski.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen painii omassa sarjassaan, sillä toistaiseksi kryptovaluutat ovat vielä hieman tuntemattomampi kohde sijoittaa. Samalla kryptovaluuttoja on kymmeniä tuhansia erilaisia – näistä osa menestyy ja osa katoaa pysyvästi internetistä. Kryptovaluuttojen arvo ei ole keskuspankkien säätelemä, vaan arvoon vaikuttaa suoraan sosiaalinen media sekä kryptovaluuttaa kohdannut hype. Suuri suosio nostaa arvon ylös, mutta samalla tavalla suosion lasku voi tuhota koko sijoitetun omaisuuden – ja kaikki tämä voi tapahtua hetkessä.

Kryptovaluuttojen hyvät puolet

Nykyisin kryptovaluuttoihin sijoittaminen ei ole yhtä haastavaa kuin vuosia sitten, vaan sijoittaminen on yleistynyt paljon. Markkinoilla on paljon erilaisia kryptovaluuttoja, mutta samalla runsaasti tietoa niistä. Jokainen kryptovaluutta on erilainen ja tämän päivän kryptovaluuttojen kohdalla ominaisuuksilta odotetaan paljon – Markkinoilla on Play 2 Earn ja Move 2 Earn -kryptovaluuttoja, metaversumia ja NFT:itä hyödyntäviä kryptovaluuttoja sekä paljon muuta. 

Kryptovaluuttojen huonot puolet

Yksi suurimmista ongelmista kryptovaluuttojen kohdalla on niiden riskit, sillä sijoitettu omaisuus voi menettää arvonsa nopeasti. Toiset puhuvat yhä tänä päivänä kryptovaluutta kuplasta, joka tulee jonain päivänä puhkeamaan – tämä tosin on muuttunut viime vuosina, kun kryptovaluutat ovat onnistuneet vakiinnuttamaan asemaansa.

Johtopäätös

Kuten kaikessa, myös kryptovaluutoissa ovat omat hyvät ja huonot puolensa. Jokainen sijoittaja tekee lopulta oman päätöksensä sijoituskohteesta eikä etukäteen ole mahdollista sanoa, että tuleeko kohde menestymään vai ei. Jokainen sijoitus pitää sisällään riskin ja usein suuri riski tarkoittaa mahdollisuutta suuriin voittoihin – Mutta myös suuri tappio on mahdollinen.

Kryptovaluutat vaikuttavat tulleen jäädäkseen, joten lukemalla niistä ja tutustumalla niihin kunnolla, voi olla mahdollista löytää potentiaalinen valuutta, johon sijoittaa.